Ljubav na prvi pogled

Čarobno grčko ostrvo: 10. najlepše mesto na svetu, nezaboravne plaže, divni zalivi! (FOTO, VIDEO)

Kefalonija se dosta razlikuje od ostalih grčkih ostrva. Izglasano je za 10. najlepše mesto na svetu, a ima neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj
Destinacije
21:00h Autor:
Foto: Thinkstock

Kefalonija je najveće jonsko ostrvo i vrlo je popularna destinacija za letovanje kod turista koji vole tradicionalnu Grčku, kakva je nekad bila.

 

Nalazi se na zapadnoj obali Grčke i ima blagu klimu i prelepe plaže. Ovde nema masovnog turizma, a ostrvo ste mogli da vidite i u filmu "Mandolina kapetana Korelija" koji se dešava u vreme Drugog svetskog rata.

 

Mesto gde se diše punim plućima: Zemlja sa najmanje razvoda, najviše ostrva i svežih maslina! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Film je pomogao da se ostrvo nađe na listi destinacije koje "morate posetiti". Ostrvo je puno divnih zaliva i uvala pa ima veoma neobičan oblik. Severni deo stenovite obale ima male i čiste šljunkovite plaže, dok su one na jugu duge i peskovite.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kefalonija je divna za istraživanje, a uz dobre puteve ovo je odlično ostrvo za vožnju. Za one koji vole malo mirniji tempo, Kefalonija je sjajno ostrvo za šetnju, vožnju biciklom i jahanje. Lefkada, Zakintos i Itaka se nalaze u blizini, pa trajektom, motornim čamcem ili jahtom mogu da se istraže i ova ostrva.

 

Mikonos, omiljeno mesto poznatih: Prelepi grčki dragulj koji mami uzdahe! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kefalonija ima i aerodrom. Za smeštaj možete da izaberete apartmane ili luksuzne vile, kao i tipične grčke kućice
Kefalonija se dosta razlikuje od ostalih grčkih ostrva. Izglasano je za 10. najlepše mesto na svetu, a ima neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. To je ostrvo koje treba celo obići. Ne smete propustiti kefalonijske pećine koje postoje hiljadama godina i ukrašene su šarenim stalaktitima i stalagmitima.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ima više planina od bilo kog drugog jonskog ostrva, sa planiom Ainos i najvišim vrhom Megalos Soros. Na ovoj planini raste veoma retka vrsta drveta jele (Abies Cephalonensis).

 

Zalivi i uvale su obeležje Kefalonije. Na severoističnom delu Mirtos Beja se nalaze prelepe bele peščane i šljunkovite plaže i prelepo more boje akvamarina. Odavde se vidi seoce Asos, sa impozantnom Venecijanskom tvrđavom.

 

Nestvarno plavetnilo Santorinija: Grčki raj na zemlji! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dalje na severu, selo Fiskardo takođe čuva ostatke venecijanskog stila, a ima lepu luku sa pecaroškim čamcima, luksuznim jahtama i kruzerima.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovde ima divnih plaža gde se legu morske kornjače koje brižljivo čuvaju lokalne organizacije za zaštitu kornjača.

 

Ima dosta različitih načina spelovanja reči Kefalonija: (Cephalonia, Cephallonia, Kefallonia, Kefallinia).

 

Ni na nebu, ni na zemlji: Magični grčki manastiri Meteori! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neki veruju da je Kefalonija dobila ime po mitskoj ličnosti Kefalu. On je bio sin boga Hermesa i njegove ljubavnice Herse, ćerke prvog atinskog kralja Kekropa. Bio je lep kao bog, kao i njegova žena Prokrida i živeo je srećno dok se u njega nije zaljubila boginja zore Eos i odnela na kraj sveta.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon tragičnog kraja ljubavi Kefal je ratovao sa kraljem Amfitrionom protiv neprijatelja Tebe, a nakon toga dobio kao nagradu ostrvo na zapadnpoj obali Peloponeza koje je nazvao – Kefalonija.

 

Neki kažu da je ostrvo dobilo ime po grčkoj reči za glavu "kephalos" jer je najveće jonsko ostvo. Većina lokalnih stanovnika ima prezime koje se završava na "atos" a ime skoro svakog mesta se završava sa "ata".

 

Najlepši biser turske obale: Bodrum oduševi milion i po gostiju svake godine! (VIDEO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs