Kontroverzni sporazum

Tajna manastira Sveta Katarina: Iz vremena kada su ljudi svih vera živeli kao braća (FOTO)

Priča počinje u 4. veku kada je Carica Jelena naložila da se na mestu gde je Mojsije naišao na takozvanu nesagoirivu kupinu sagradi kapela
Destinacije 19.09.2016. - 13:10h Autor: Newsweek.rs
Foto: Profimedia

U podnožju Sinajske gore, leži jedna od najvećih hrišćanskih svetinja i najstariji kontinuirano naseljen manastir na svetu - Manastir Svete Katarine, piše Newsweek.rs.

 

Ono što retko ko zna jeste da je ovaj manastir opstao više od 1.500 godina u srcu Sinaja zahvaljujući drevnom i veoma kontroverznom sporazumu.

 

Sinajska gora predstavlja svetinju u sve tri abrahamske vere - judaizmu, hrišćanstvu i islamu. Na njoj je navodno Mojsije dobio božje zapovesti, zbog čega se u islamu planina i naziva Mojsijeva planina.

 

Priča manastira Svete Katarine počinje u 4. veku kada je Carica Jelena, majka Konstantina Velikog, naložila da se na mestu gde je Mojsije naišao na takozvanu nesagoirivu kupinu sagradi kapela. Ova građevina je i danas središte i najsvetije mesto manastira.

 

Ispovest Beograđanina o poseti Ostrogu: Kako mi se život preko noći promenio!

 

Foto: Profimedia, Car Konstantin i carica Jelena
Foto: Profimedia, Car Konstantin i carica Jelena

 

Kada su se Rimljani povukli sa Sinaja u 4. veku, čitav region je zahvatilo bezakonje. Manastirski velikodostojnici tražili su pomoć vizantijskog cara, i tako je u 6. veku Justinijan izgradio zid oko manastira, kako bi mogao lakše da se brani od eventualnog napada. Osim toga, zidine su bile pogodne i za osiguravanje puta od Akabe do Sueca.

 

Samo vek posle Justinijana, nova vera pojavila se na arabljanskom poluostrvu - islam. Arapsko osvajanje dovelo je do nestanka hrišćanstva u Egiptu, a do 9. veka u manastiru je živelo samo 30 monaha.

 

Ipak, manastir je opstao. Kako? Odgovor je dokument na slici ispod.

 

Nerotkinje traže spas u srpskom manastiru: Molitva očajnih žena ispunjena preko noći!

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Prema predanju, monasi manastira tražili su zaštitu lično od proroka Muhameda, koji je navodno posmatrao hrišćane kao braću. Muhamed je pozitivno odgovorio na zahtev i 623. godine lično je potpisao, odnosno pečatirao dokment nazvan "Muhamedov zavet".

 

Prema ovom sporazumu, monasi Svete Katarine bili su pošteđeni poreza i vojne službe, a muslimani u regionu bili su obavezni da brane manastir.

 

Kako bi uzvratili istom merom, tokom perioda Fatimida, monasi su dozvolili da se krstaška crkva u okviru manastirksih zidina pretvori u džamiju.

 

Tri puta se digao iz ruševina, isceljuje sve bolesti vernika: Čudesni manastir Svetog Romana! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs