Neverovatno

Mislili su da je samo legenda: Pronađena mitska reka sa ključalom vodom! (VIDEO)

Ko spusti ruku u nju, dobija opekotine trećeg stepena za manje od jedne sekunde
Destinacije
09:36h Autor:
Mislili su da je samo legenda: Pronađena mitska reka sa ključalom vodom! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Victor Prado

Stanovnici Perua opisivali su je kao legendu. Naučnici su smatrali da takva reka ne može da postoji u Amazoniji. Ipak, Andres Ruzo ju je pronašao, piše National Geographic.rs.

Misteriozna "ključajuća" reka Majantujaku, čiji tok iznosi više od šest kilometara, nalazi se duboko u Amazoniji. I sam Ruzo je, kada je tek čuo za nju slušajući priče koje mu je pričao deda, mislio da je nemoguće da ključajuća reka uopšte postoji. Kako su eksperti objašnjavali, basen Amazona je previše udaljen od bilo kakve vulkanske aktivnosti.

U detinjstvu, on je slušao priče o reci prema kojoj se španski konkistador uputio nakon ubistva poslednjeg vladara Inka. Nakon što se vratio, pričao je svojim prijateljima o otrovnoj, ključaloj vodi i ogromnim zmijama. Dvanaest godina kasnije, Ruzu je tetka rekla da je i sama videla reku Majantujaku. Andres, tada doktorant geofizike, poželeo je da je pronađe.

Rajsko ostrvo koje ljudi nikad neće videti uživo: Zabranjena destinacija! (FOTO)

On je sa svojom tetkom 2011. započeo istraživanje ovog surovog terena i, iako se pripremio za to da bi mogao da vidi mitsku reku, ono što je ugledao prevazišlo je njegovu maštu: otkrio je dugu reku vrele vode koja duboka oko šest metara, a njeni najširi delovi široki su oko 25 metara. Bila je toliko vrela da bi, kada bi spustio ruku u nju, zadobio opekotine trećeg stepena za manje od jedne sekunde.

Danas je Ruzo posvećen novoj misiji. On, naime, planira da ovo čudo prirode spase jer se okolna šuma sve više krči, pa se plaši da bi ceo ovaj predeo uskoro mogao postati ugrožen.

Prirodna vremenska kapsula ispod ledenog glečera: Krvavi vodopadi Antarktika (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs