Lepa u svako godišnje doba

Najlepše od Italije: Toskana

Idealna destinacija za ljubitelje umetnosti koji vole da uživaju u prirodi
Destinacije
02:14h
Najlepše od Italije: Toskana
Foto: Nemanja Pančić

Toskana je regija u centralnoj Italiji i graniči se s regijama Lacijo (na jugu), Umbrija (na istoku), Emilija-Romagna i Ligurija (na severu), dok se zapadno od regije nalazi Tirensko more. Važi za jedan od najlepših delova Italije i ima oko 120 zaštićenih područja prirode.

Najpoznatija turistička odredišta u Toskani su Firenca, Piza, Luča, Marema, Krete Senesi i Sijena. Ova oblast poznata je po svojim prekrasnim pejzažima i bogatom umetničkom nasleđu. Ovde je 120 zaštićenih rezervata prirode, a Firencu godišnje obiđe oko deset miliona turista.

Firenca je sama po sebi umetničko delo, tako da ćete dok šetate kroz grad imati utisak da ste u muzeju. Galerija Ufiči je prva na listi; to su nekadašnje kancelarije vladajuće porodice Mediči koje su radili renesansni majstori. Morate videti i katedralu Duomo.

Skoro da nema renesansnih naučnika i umetnika koji bar neko vreme nisu proveli u Firenci. Toskana predstavlja dom nekih od najuticajnijih ljudi u istoriji umetnosti i nauke, kao što su Botičeli, Petrarka, Dante, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči i Galileo Galilei.

U Firenci obavezno posetite i Katedralu Svete Marije od cveća sagrađene po Đotovoj zamisli. Inače, Toskana ima kulinarsku tradiciju, a poznata je i po svojim vinima od kojih su najpoznatija: kijanti, vino nobile di montepulčano i morelino di skansano.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs