Nezgodna situacija nije bez rešenja

Šta kada mobilni telefon upadne u vodu?

Niko vam ne garantuje da ćete spasiti telefon, ali ukoliko ga rastavite i ostavite da se suši, veće su šanse da će preživeti
Lifestyle 22.08.2013. - 09:27h Autor: covermagazin.com
Foto: Shutterstock

Ne paničite ako se vaš mobilni telefon našao u vodi, već pokušajte da ga spasite, prateći sledeće savete.

 

Obrišite ono što možete sa spoljašnje strane. Isključite ga. Često ljudi pokušavaju  da upale mobilni telefon kako bi se videli da li funkcioniše što samo može da napravi dodatnu štetu.

 

Ako možete, otvorite zadnji deo mobilnog i izvadite bateriju. To je jedan od važnijih koraka i trebalo bi da ga uradite automatski i bez razmišljanja. Daleko veća verovatnoća je da mobilni telefon preživi ako mu je prekinuto napajanje.

 

Takođe, izvadite i SIM karticu. To će vam omogućiti da spasite podatke s kartice, telefonski imenik i ostalo, ali i da bolje sušite telefon. Nju samo lagano prebrišite i ostavite sa strane. Obrišite površinu telefona suvom krpom ili peškirom. Ne zaboravite mesto na kom je bila baterija. Kod brisanja ekrana budite oprezni, uradite to laganim tapkanjem kako ne biste oštetili ekran.

 

Uklonite i sve drugo s telefona, poput zaštitne folije, privezaka i ponovno prebirišite mobilni.

 

Ako vam se čini da još uvek ima vlage možete iskoristiti pirinač. Sipajte ga u činiju, stavite na nega telefon zatim lagano pospipajte pirinač I preko njega. Ostavite ga tako neko vreme kako bi ova namirnica upila ostatke vlage koje niste obrisali.

 

Važno je da mobilni nikada ne sušite fenom za kosu ili da ga stavite na radijator, jer će toplota lako uništiti osetljivu elektroniku.

 

Ako vidite da je mobilni još uvek vlažan, nemojte da pokušavatie da ga uključite, bez obzira koliko vas zanimalo da li još uvek funkcioniše. Ostavite ga na suvoj krpi da se suši.

 

Kada vam se čini da je telefon suv vratite u njega bateriju i SIM karticu i uključite ga. Ako ne radi ili ekran ne pokazuje ispravno podatke ostavite ga još neko vreme da se suši. Ako ni nakon toga ne radi, moraćete da ga zamenite.

 

Ako vam je telefon ispao u more, prvo ga isperite vodom sa česme, samo na kratko, a potom osušite jer ćete tako isprati so koja može da uzrokuje dodatna oštećenja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...