Atrakcija koju turisti obožavaju

Madurodam: Čitava Holandija u malom (FOTO)

Grad u kojem su kopije svih najznačajnijih građevina i krajolika iz različitih delova živopisne Zemlje lala smešten je pored Haga
Destinacije
08:54h
Madurodam: Čitava Holandija u malom (FOTO)
Lepotu pejzaža dočarava oko 5.000 stabala minijaturnog drveća
1 / 4

Više od pola veka minijaturni grad Madurodam jedna je od nekoliko turističkih megaatrakcija Haga. Posle čuvene duge plaže u Sheveningenu, koju svake godine obiđe veliki broj turista, avanturista, mališana i onih koji se bez obzira na godine osećaju kao velika deca. Do danas ga je videlo više od 10 miliona posetilaca.

Gradić koji „diše“

Holandija u malom nije statičan park s minijaturnim strukturama. Naprotiv! Život se odvija kao u svakoj modernoj državi. Vetrenjače se okreću, avioni rulaju po pisti aerodroma, brodovi plove u luci Roterdam i na kanalima Amsterdama, dižu se i spuštaju mostovi, vojnici izvode vežbe u kasarnama, automobili kruže po saobraćajnicama. Održava se parada, muzika svira na ulicama... Više od 13.000 stanovnika vrvi malenim gradom, rade, bave se zanatima, igraju fudbal... A kad zađe sunce i spusti se veče, pedesetak hiljada sijalica osvetli impresivne primerke stare i nove holandske arhitekture.

Svaka građevina u Madurodamu savršena je kopija svog originala koja se nalazi u nekom delu Holandije. Tu su, jedna pored druge, katedrala iz Utrehta, zatim haška zgrada parlamenta, Gradska kuća iz Delfta, čuvena pijaca za sir iz Alkmara, kuća Ane Frank iz Amsterdama, groningenska platforma za naftu, Erazmov most u Roterdamu, seoske kuće, najznačajniji muzeji, kasarne... Lepotu holandskih pejzaža ovog gradića dočarava oko 5.000 stabala minijaturnog drveća i više od 30.000 raznog cveća.

Kreativan tim

Madurodam funkcioniše kao pravi grad koji raste i razvija se, pa svake godine dobije novu zgradu. Za izgradnju objekata i održavanje već postojećih minijaturnih zdanja zaslužan je tim od četrdesetak stručnjaka za rekonstrukcije, koji se pomoću mnogo skica, fotografija, maketa trude da svaki objekat izrade do savršenstva kako bi što približnije i vernije parirao originalu. Svake druge godine tu su još dve nove zgrade ili objekti, a neki za koje se smatra da su dotrajali lagano odlaze u zaborav. Dok je za izgradnju manjih maketa potrebno bar tri meseca, komplikovanije građevine rade se tri do četiri godine.

Zgrada Rijks muzeja u Amsterdamu, poznatog po najvrednijoj zbirci slika holandskih majstora, urađena je do najsitnijih detalja. Kroz prozore veličine desetak kvadratnih centimetara mogu se videti maleni posetioci kako posmatraju Rembrantovo remek-delo „Noćna straža“, naslikanu, takođe, u minijaturi.

Između ostalog, mini Holandija unikatna je i po tome što ima svog gradonačelnika, ali i svoju skupštinu koju čini 25 studenata. Patron grada danas je kraljica Beatrisa, koja je bila gradonačelnik i 1980. godine. Gradonačelnik i članovi skupštine organizuju proslave i „inauguracije“ novih modela objekata.Sećanje na Madura

Minijaturni gradić, u kojem su svi objekti u razmeri 1:25 u odnosu na one u prirodnoj veličini, izgradili su roditelji Džordža Madura, poginulog u ratu 9. februara 1945, u znak sećanja na njega. Na samom ulasku u kompleks nalazi se reljef s njegovim likom, kao i maketa njegovog doma. Kako je Maduro bio student Univerziteta u Lajdenu, njegovi roditelji odlučili su da sav prihod od prodatih ulaznica i donacija ide u prilog holandskog Studentskog sanatorijuma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs