Male tajne velikih domaćica

Muke sa kolačima: Rešenja čestih problema

Previše praška za pecivo, previsoke temperature u rerni, kalup premalen, samo su jedni od mogućih uzroka da vaš kolač ne ispadne kao sa slike iz recepta. Sledite naš kratak vodič koji vam može pomoći u budućim kulinarskim poduhvatima
Zanimljivosti 07.08.2013. - 22:45h Autor: dobrahrana.jutarnji.hr

Nema veće frustracije nego kad krenete da pečete kolač, pošteno se potrudite, pratite recept, pazite da ništa ne pođe naopako, a na kraju… Rezultat, ipak, ne zadovoljava. Kako biste ubuduće što uspešnije izbegli takve situacije, pratite naš kratak vodič koji vam može pomoći.

 

Problem: Kolač na sredini ima "grbu" i/ili je popucao
Ovo se događa kada upotrebite previše praška za pecivo – drugi put pokušajte da malo smanjite količinu i sve bi trebalo da bude u redu. Ako je, pak, reč o kolaču u kojem se ne koristi prašak za pecivo, verovatno je temperatura pečenja previsoka.

 

Problem: Kolač se preliva preko ruba kalupa
Kao što i sami sigurno znate, ovo se događa kada upotrebite premali kalup – najbolje je da se držate uvek veličine koja je navedena u receptu. Ako zbog nečega to nije moguće, upotrebite neki drugi kalup, ali pazite da ga ne napunite na više od 3/4 visine. Ako promenite veličinu kalupa, moraćete da promenite i vreme pečenja.

 

Problem: Kolač je pocrneo po vrhu, ali u sredini još nije pečen
Moguća su dva uzroka: ili vam je kalup premalen, ili je temperatura u rerni previsoka.

 

Problem: Kolač se nije podigao, a po vrhu ima velike mehure
Ovo se događa kad kolač ne stavite u rernu odmah nakon što napravite smesu ili ako vam, pak, rerna nije bila dovoljno prethodno zagrejana.

 

Problem: Kolač je lepljiv u sredini
Ostavite ga u rerni malo duže – ne morate uvek da se slepo držite vremena pečenja navedenog u receptu – sve su rerne različite, pa pokušajte dobro da upoznate svoju.

 

Problem: Rubovi kolača su mekani
To se događa ako se u receptu traži da odmah izvadite kolač iz kalupa da se hladi, a vi to ne učinite dovoljno brzo. Tada dolazi do kondenzacije sa unutrašnje strane kalupa.

 

Problem: Kolač je potonuo u sredini
Za ovaj problem postoji više uzroka, ali dva su najčešća. Moguće je da ste prerano otvorili rernu, pa kolač nije imao dovoljno vremena da se stisne ili ste, pak, upotrebili previše praška za pecivo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...