Osvrt na žene u senci

Filipa Gregori o položaju žena, svojim likovima, romanima,

Portreti srednjevekovnih kraljica britanske autorke Filipe Gregori učinili su njene romane bestselerima i izazvali pravu pomamu za filmskim i TV adaptacijama
Knjige
18:28h Autor:
Filipa Gregori o položaju žena, svojim likovima, romanima,
Foto: Wikipedia

Roman Flipe Gregori (Phipla Gregory) iz 2001. Druga Bolenova kći adaptiran je u film sa Natali Portman i Skarlet Johanson. Na britanskoj televiziji upravo se prikazje serija Bela kraljica rađena prema istoimenom romanu iz serije Rodbinski ratovi, a američka premijera serije očekuje se 10. avgusta.

Najnoviji roman u ovoj seriji Bela princeza (The White Princes) bavi se životom Elizabet od Jorka, ćerke kralja Edvarda Sedmog čija je udaja 1486. za Henrija Sedmog ujedinila zaraćene kuće Lankastera i Jorka.

Gregori (59) je u intervuu agenciji Rojters govorila o svom pristupu istorijskim dramama i fascinacijom kraljevskim porodicama.

Prema njenim rečima Bela princeza se od njenih ostalih knjiga (24) razlikuje po tome što je ovo priča o psihološkom razvoju Elizabete od Jorka ali i Henrija VII.

"U to vreme kralj je identifikovan sa zdravljem nacije, čega je Henri bio svestan. Elizabet je ćerka kralja i Henri shvata da mu je potrebna. Njihove lične borbe da razumeju jedno drugo deo su veće borbe Tjudorovih da se ustoliče", objasnila je autorka.

Na pitanje da li namerava da piše o sadašnjoj britanskoj kraljevskoj porodici Gregori kaže da je moderni monarsi ne interesuju previše.

"Jedna stvar u vezi sa Srednjim vekom je što plemstvo nije živelo u pozlaćenom kavezu kako se misli. Elizabet je zaista iskusila i uspone i padove iako je jedno vreme živela privilegovano. Moderi monarsi mi nisu toliko interesantni. Oni pre žive život poznatih nego što vladaju ili rade", rekla je ona.

Kraljica istorijskih romana smatra da čitaoce njenim i generalno romanima koji se bave kraljevima i kraljicama privlači "raspodela moći, svet žena i koreni Engleske".

Gregori ističe da je davanje glasa zaboravljenim ženama iz prošlosti izuzetno važno.

"Mislim da je važno videti dalje od muškaraca koji su u centru svega i pogledati žene u senci. Niko nikada ne bi čuo za Meri Bolen da ja nisam napisala roman. Neverovatno je koliko je i dalje snažno uverenje da su žene bile pasivni posmatrači, i to među ljudima koji bi trebalo više da znaju. Kada malo zakopate po istoriji, dobijete mnogo uzbudljiviji pogled na sposobnosti žena", rekla je Filipa Gregori.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs