Otkrila

Prva dama Japana: Muž mi pomaže oko kućnih poslova

Iako sebe rado opsuje kao "opoziciju u vlastitom domu", posebno oko nekih važnih pitanja, kao što je nuklearna energija, 52-godišnja prva dama je izjavila da svim srcem podržava politiku unapređenja položaja žena koju promoviše njen suprug
Vip priča
03:46h Autor:
Prva dama Japana: Muž mi pomaže oko kućnih poslova
Foto: AP

Prva dama Japana, Akie Abe, izjavila je da ima toliko puno obaveza da se dešava da pranje sudova i iznešenje đubreta spadne na premijera.

Takva "fleksibilnost" je, po njenom mišljenju, neophodna ako se želi unaprediti položaj žena u Japanu.

Njen suprug, japanski premijer Šinzo Abe, podstiče kompanije i vladu da angažuju što više žena kako bi domaća privreda nastavila da se razvija i kako bi se stvorilo društvo u kojem "će žene zasijati".

Kako prenosi AP, on je u sredu imenovao pet žena u svom 18-članom kabinetu.

Iako sebe rado opsuje kao "opoziciju u vlastitom domu", posebno oko nekih važnih pitanja, kao što je nuklearna energija, 52-godišnja prva dama je izjavila za AP da svim srcem podržava politiku unapređenja položaja žena koju promoviše njen suprug.

U Japanu su žene i dalje slabo zastupljene na višim položajima u privredi, vladi i univerzitetu. Dugo su bile diskriminisane i u pogledu zarada i profesionalnog napredovanja. Često nailaze na prepreke u karijeri, mahom zbog odsustva podrške od supruga.

Akie Abe, ćerka bivšeg predsednika vodeće japanske prehrambene industrije "Morinaga&Co", rekla je da društvo pruža ženama dovoljno fleksibilnosti da se vrate na posao nakon rođenja dece ili neke životne situacije zbog koje su prekinule karijeru.

Vladajuća Liberalno demokratska partija njenog muža ima konzervativne stavove u pogledu jednakosti polova, ali to nije sprečilo prvu damu da se bavi biznisom, poseduje bar u centru Tokija i podržava lokalne umetnike i zanatlije.

Aktivna i na polju organskog uzgajanja hrane, poseduje plantažu pirinča u Jamagućiju, rodnom gradu njenog muža na zapadu Japana. Takođe, vodi kampanju protiv AIDS-a i diskiminacije manjinskih zajednica.

Sve te aktivnosti, kao i neslaganja sa mužem oko nekih gorućih pitanja, doprinelo je njenom imidžu "novog soja" prve dame.

"Konzervativne pristalice mog supruga smatraju da žena premijera mora da bude nečujna i da ga podržava, te je za njih moje ponašanje nezamislivo, ali oni, sa druge strane spektruma, očekuju da budem još glasnija", kazala je prva dama Japana.

Ona je navela da je često van kuće i da ima malo vremena za kućne poslove. Ponekad čuje muža kako "gunđa" zbog toga, ali nije tip muškarca koji će joj naređivati šta treba da radi, a dešava se da i sam ponešto uradi, uključujući pranje veša.

"Ponekad počne da sređuje po kući. Tada ga obično prekorim što stvari vraća na pogrešno mesto. Jadan čovek", navela je ona, dodajući da žene generalno više rade od muškaraca, ali da nisu pravedno zastupljene.

"Mislim da je društvo u kojem žene mogu da napreduju i zasijaju globalni trend, u suprotnom zemlja ne može da opstane", primetila je ona.

"To, međutim, ne znači da žena treba da radi kao muškarac da bi zablistala", zaključila je prva dama Japana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs