Neverovatna roze voda

Prirodni fenomen: Jezero kao voćni jogurt od jagode

Država Senegal, smeštena na obali Atlantika u zapadnoj Africi, dom je slanog jezera Retba izuzetno neobične boje
Destinacije
11:52h

Oko 40 km severno od Dakara, u pejzažu dina i palmi, na tri kvadratna kilometra smešteno je jezero Lelak Rouz, koje nazivaju i Retba, neverovatno čudo prirode, u svetu poznato kao ružičasto jezero.

Boju jagode proizvode alge pod nazivom Dunaliella salina, koje obožavaju so i proizvode crveni pigment, koji upija sunčevu energiju i boju vode pretvara u roze.

U zavisnosti od doba dana boja se menja se od svetle do tamne, a celokupnom utisku pridonose i bela brda soli, koja stvaraju prelepu kompoziciju celog krajolika.

Lokalni stanovnici iz jezera svakodnevno struganjem dna vade so, koju koriste za konzerviranje ribe i ovaj vredan mineral drvenim kanuima prevoze na obalu jezera.

Sadržaj soli u vodi jezera je izuzetno visok, čak 40 odsto, što je skoro jedan i po puta više od onog u Mrtvom moru (380 grama soli po litri vode).

S obzirom na gustinu vode, u jezeru je veoma lako plutati. Kako bi se zaštitili od nagrizanja, skupljači soli za zaštitu kože koriste ši maslac, jedan od najblagotvornijih sastojaka za negu kože.

Osim kao turistička atrakcija, jezero Retba poznato je i kao krajnja tačka čuvenog relija Pariz - Dakar.

 

Koja su još, pored ovog roze jezera, prava čuda prirode i najlepša i najneverovatnija mesta na planeti pročitajte ovde.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...