Ova plaža ima najbelji pesak na svetu: A među 10 najlepših peščanih obala našla se i omiljena destinacija Srba

Nauka je potvrdila da ova apsolutno savršena plaža ima najbelji pesak na svetu

Destinacije
Ova plaža ima najbelji pesak na svetu: A među 10 najlepših peščanih obala našla se i omiljena destinacija Srba
Foto: robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia

Tražite li blistavo plavo more i čiste bele obale ovog leta? Jedan skriveni dragulj u Meksiku je proglašen destinacijom sa najbeljim peskom na svetu.

Prema teoriji analize boja, plaža Tulum, koja se nalazi na oko dva sata vožnje od Kankuna, ima najbližu sličnost sa najčistijom nijansom bele boje – i samo 1,4 poena manje od najbelje nijanse na svetu.

Plaža
foto: robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia

Nova istraživanja, koristeći neuređene snimke ekrana sa Google mapa 200 plaža širom sveta, koristila su alat za uzorkovanje boja kako bi pronašla RGB kod peska na svakoj lokaciji, koji je potom upoređen sa najčistijom nijansom bele boje.

Druga na listi, prema CV Villas, bila je Anse Source D’Argent na Sejšelima, koja je imala razliku od 4,3 poena – jedina plaža na afričkom kontinentu koja se našla među prvih 30.

Bilo je značajnih predstavnika i iz Evrope, sa grčkom plažom Marmari koja je imala ocenu 6,5, italijanskom plažom Tropea i španskom Platja de Muro sa 6,9, i francuskom Plage de Valras sa 7,9.

Zapravo, španske destinacije su se našle među prvih 30 više nego bilo koja druga zemlja, sa šest destinacija na vrhu liste – uključujući Ibicu, Majorku i Menorku, kao i kopneni deo Španije.

Međutim meksička plaža Tulum s aprvog mesta je apsolutno neprikosnovena. Posetioci su masovno hvalili plažu Tulum zbog njene 'neverovatne' obale – kao što je jedan impresionirani turista napisao na Redditu.

Plaža
foto: robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia

‘Za sve one koji se pitaju, plaža je apsolutno savršena. Nema sargasuma, čist beli pesak. Toplo preporučujem!’

Ako vas zanima istorija, arheološko nalazište Tulum je neophodno videti. Smeštene na vrhu litica, ove majanske ruševine gledaju na Karipsko more i pričaju priču o lokalnoj trgovinskoj istoriji.

Postoji i mnogo mogućnosti za ronjenje ili čak duboko ronjenje na mestima kao što su Cenotes Dos Ojos ili Gran Cenote, oba sa kristalno plavom vodom i impresivnim stenskim formacijama.

A ako želite samo da se opustite, osim plaže Tulum, tu su i plaže Akumal, Playa Paraiso i Ziggy Beach. Samo ne zaboravite kremu za sunčanje.

Maj je najtopliji mesec u Tulumu, kada je prosečna temperatura 28C.

Ako tražite nešto malo svežije, januar nudi temperature do 24C, dok je septembar najbolje da izbegnete ako ne želite kišu (pošto prosečne padavine iznose 20 mm tokom meseca).

Stil / 24sedam

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs