Ubio je bogataša koji mu je silovao sestru: Imao je samo 16 godina kada je postao odmetnik, čovek kojeg su svi veličali

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih revolucionara svih vremena

Lifestyle
09:16h
Ubio je bogataša koji mu je silovao sestru: Imao je samo 16 godina kada je postao odmetnik, čovek kojeg su svi veličali
Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Pančo Vilja je rođen kao Doroteo Arango Arambula 5. juna 1878. godine, u gradiću Rio Grande. Veliki revolucionar i lider seljačke revolucije u Meksiku proglašen je za nacionalnog junaka 1966. godine. U Meksiku, Pančo Vilja je veliki heroj i mnoge ulice i kvartovi nose njegovo ime.

Vilja je ono malo obrazovanja što je imao, dobio u seoskoj školi koju je vodila Katolička Crkva. Postao je odmetnik već u 16. godini, ubivši sina zemljoposednika koji mu je silovao mlađu sestru.

Nakon toga je ukrao konja i pobegao u planine Meksika na severu zemlje. Pridružio se bandi koju je vodio Francisko Vilja, a posle njegove smrti, preuzeo mu je identitet i dodao nadimak Pančo.

Pančo Vilja
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Heroj Meksika je 1911. porazio vojsku Porfirija Diaza, dva puta je zauzimao glavni grad Meksika. a iako su kružile glasine da će postati novi predsednik Meksika, to se nikad nije dogodilo.

Kada je vlada SAD priznala legitimnost režima na čijem čelu je bio diktator Venustiano Karanca, Vilja je skupio 1500 ljudi i 9.3.1916. godine napao grad Kolumbus u Novom Meksiku, današnji SAD. Prilikom napada ubijeno je 18 osoba, ukradeno oko 100 konja i mula, a opljačkane su zalihe hrane, oružja i municije.

U to vreme u Meksiku je bio poznat i kao „Kentaur sa severa” (šp. El centauro del norte), zbog slavnih juriša konjice čiji je bio general. Po završetku revolucije 1920, dobio je čin generala, penziju, i predao je zapovedništvo nad svojim snagama koje su ratovale na severu Meksika, te nastavio raskalašan život.

Pančo Vilja
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Takođe je bio privremeni guverner severne meksičke države Čivava između 1913. i 1914. Imao je i odlučujuću ulogu u obaranju režima Viktorijana Uerte.

Ubijen je 20.7.1923. u 46. godini. Atentat na njega je bio jako dobro organizovan i prave ubice nikada nisu pronađene, iako je ceo Meksiko želeo da zna ko je ubio Pančo Vilju.

Stil / Alo

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs