Duh prave Italije i vatrenog temperamenta

Sicilija - ostrvo sunca u užaranom jezgru čeka na vas

Priča o leglu mafijaške imperije Vita Korleonea, ovekovečena u legendarnom filmu Kum, dala je Siciliji jedinstveni šarm. Ovaj dragulj južne Italije oduševiće vas prirodom, dugim obalama i morem, čitavom paletom boja i činjenicom da je ovde život bukvalno na ivici vulkana
Destinacije
17:36h
Sicilija - ostrvo sunca u užaranom jezgru čeka na vas

Sicilija je jedno od najlepših ostrva u Sredozemnom moru. Sa bezbroj istorijsko-kulturnih spomenika, ovo ostrvo će vas oduševiti jedinstvenom prirodom, dugim obalama i mnoštvom boja. Bilo je važna strateška tačka još u antičko doba, pa je osvajana i oslobađana od raznih naroda - Grka, Arapa, Rimljana... Svi koji su tamo dolazili bili su očarani njenom lepotom. Čuveni umetnici gradili su spomenike vojskovođama, religijski velikodostojnici pravili su velelepne bogomolje. Danas su svi ti kontrasti pomireni i stavljeni na raspolaganje stanovništvu i mnogobrojnim posetiocima.

Čitavim ostrvom dominira aktivni vulkan - veličanstvena Etna. Iznad aktivnog kratera stalno su vidljivi oblaci dima, bez kojih bi pejzaž bio pust. U podnožju su plantaže pomorandži i limuna, po kojima je Sicilija poznata, a ujedno su i jedan od glavnih motiva narodne umetnosti. Budući da Etna ljubomorno čuva jedno od vodećih mesta među turitsičkih atrakcijama Sicilije, nemoguće ju je izbeći čak i kada uživate na plaži.

Iako su slavni nemački filozofi često znali da kažu kako je Italija samo beskrvna kopija Grčke, zbog toga što su Italijani od Grka preuzeli čitavu kulturu i obrazovanje, mnogi se sa ovim neće složiti. Ostaci grčke kulture vidljivi su na svakom koraku - Veli teatar u gradu Taormina, kolonade i mozaici, grčki stubovi koji čvrsto drže katolički hram u Sirakuzi... Ali, Italija, a posebno Sicilija, ima svoj lični i prepoznatljiv pečat, zbog čega je godinama među najpoželjnijim evropskim destinacijama. Ukoliko ste gledali filmsko ostvarenje, koje kritičari smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena, Sicilija će vas odmah asocirati na film Kum (The Godfather). Ovaj megahit, u režiji Frensisa Forda Kopole, doneo je ostrvu vrtoglavu popularnost, ali je svakako predstavio maleni delić onog što ono nudi.

More Sicilijancima, pored porodice i vere, znači sve. Ono im donosi buru i lepo vreme, ribu i morske plodove. Primorska mesta su mala, nižu se jedno pored drugog, svako mestašce ima svoje čari. Jedno nudi bisernobele peščane plaže, a odmah zatim počinju crne magmatske stene, pa opet pesak, malo šljunka i opet lava.

Sirakuza, Katanija, Đardini Naksos i Taormina gradovi su koji imaju bogatu tradiciju. Katanija, građena od lave, umetnuta je između mora i planinskih padina. Gradskim trgovima dominiraju zgrade koje svedoče o dugoj tradiciji, bulevare krase veličanstvene vile zemljoposednika i plantažera. Sirakuza je građena u belom kamenu, a gradski trgovi su popločani belim kamenim pločama na kojima se vidi trag vremena.Sicilijanci su vrlo slični nama, temperamentni su, društveni, porodični i veoma dinamični ljudi. Ovde se živi sasvim jednostavno. Espreso, paste, ljubavne drame, komšijske čarke i glamurozne proslave su stil života. Na Siciliji se ne prati moda kao u Rimu ili Milanu, ali se zato jede najbolja pasta, prave se najukusniji kaneloni, pije se bademovo vino, uživa u suncu i moru.

Na Siciliju se ide samo jednom na odmor, jer svaki sledeći put osećate kao da se vraćate kući. Bilo da želite gostoprimstvo u malom porodičnom hotelu ili u nekom prestižnom, u kojem odseda svetska elita, bićete oduševljeni sicilijanskom ljubaznošću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs