Magično ostrvo idealno za ljubitelje romantike

Irska: Srednjovekovna bajka u zelenom

Nekada se čini kao da je Irska bila inspiracija Voltu Dizniju za sve crtane filmove, u kojima dvorci i zelenilo oduzimaju dah, baš kao i na ovom britanskom ostrvu, gde magija postaje stvarnost
Destinacije 10.07.2013. - 17:23h
Foto: Shutterstock

Posetioci ovog britanskog ostrva su saglasni u jednom - u Irskoj postoji više nijansi zelene boje, nego u bilo kom drugom mestu u svetu. Ipak, Irska nije prepoznatljiva samo po tome, već je turistima jedinstvena zbog svog poznatog piva, viskija i bogatstva keltske kulture.

Razuđena i stenovita obala, čarobni vrtovi i spektakularni pejzaži ovo ostrvo čine pravom bajkom. Pored prirodnih lepota, tamo se nalaze i velelepne građevine, poput dvoraca, zamkova i tvrđava. Dovoljno da se osetite kao glumci nekog srednjovekovnog filma ili kao zalutali putnici kroz kapije vremena, koji su otišli u daleku prošlost. Odlazak u ovu prelepu zemlju je nezaboravno putovanje kroz istoriju, začinjeno brojnim legendama koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.

 

Deo grada pored reke... Dablin


Glavni grad Republike Irske,
Dablin , smešten je u zalivu na Irskom moru . Njegova najveća znamenitost je katedrala Sent Patrik , sa bogato dekorisanim enterijerom, koja je sagrađena u gotskom stilu početkom 12. veka, a u njoj je čuveni kompozitor Hendl komponovao svoje najpoznatije delo „Mesija“.

Triniti koledž najstariji univerzitet u Irskoj Oskar Vajld i Semjuel Beket. Merion trg najveći evropski park Feniks, Ulicu Grafton, jednu od najskupljih šoping-zona na svetu, Templ bar, četvrt pabova i zabave, Nacionalni muzej i čuvenu Ginis pivaru osnovanu davne 1759, koja je ujedno i najposećenija atrakcija Dablina.

 

Dalje putovanje kroz ovo "smaragdno ostrvo" vodi do slikovite pokrajine Viklou, koju nazivaju i vrt Irske. Park Pauerskort jedan je od najvećih i najpoznatijih na svetu, koji je poslužio kao kulisa u mnogobrojnim filmovima. U okviru imanja nalaze se brojne statue, japanski i italijanski vrt i Triton jezero, kao i lednička dolina Glendalof, poznata po očaravajućoj prirodi i jezerima.
Pokrajina Viklou nekada je bila ribarsko selo, a danas je univerzitetski grad, u kojem se okuplja veliki broj umetnika. Domaćin je brojnih festivala, a poznat je i po dobroj atmosferi, uličnim zabavljačima i pabovima.

„Voterford“ je još jedno mesto popularno među turistima, koje se nalazi na mestu gde su Vikinzi podigli prvo naselje, na jugoistočnoj strani Irske. Obavezan je odlazak u šou-rum svetski poznate fabrike kristala „Voterford“, čije je ime postalo sinonim za najfiniji kvalitet kristala. Upravo odavde potiče i novogodišnja kugla čije spuštanje tradicionalno obeležava početak Nove godine u Njujorku.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...