Raj na zemlji

JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI: Ovde vlada samo zakon prirode, da uđete u ovaj raj treba vam posebna dozvola! (FOTO, VIDEO)

Da bajke postoje, a sa njima i začarane prašume neopisive lepote!

Destinacije
Autor:
JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI: Ovde vlada samo zakon prirode, da uđete u ovaj raj treba vam posebna dozvola! (FOTO, VIDEO)
Foto: Shutterstock

Prašuma Vinatovača – mesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka ovde se nije umešala duže od tri veka!

Naime, ispod Kučujskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode pod zaštitom države.

Reč je o jedinoj srpskoj prašumi u kojoj vladaju samo jedna pravila – ona koja je priroda propisala.

Njih tri veka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. Rezultat je, naravno, očaravajući!

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu.

Pored fascinatnog zelenila “koje odmara oči”, u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!

Kada ste već ovde nikako ne propustite da obiđete mesto gde se prepliću bogata istorija, kultura i fascinantna netaknuta priroda Resavskog okruga – Despotovac. U ovom kraju i okolini održavaju se tokom godine mnogobrojne manifestacije: Majske amaterske pozorišne svečanosti, Resavski sabor (u junu), Dani srpskoga duhovnog preobraženja (u avgustu), Resava njorld fest, Viteški festival “just out”, Festival etno hrane Bela Crkva (krajem maja), Džipijada (april), Dani dijaspore Lipovičke letnje noći (početkom avgusta)…

Istražite Resavsku pećinu, čija se starost procenjuje na oko 80 miliona godina i čiji ukrasi važe za najlepše u regionu.

Uživajte u lepoti i veličanstvenosti pravog bisera srpske srednjovekovne kulture – manastiru Manasiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs