Mnogima omiljena

Kako da napravite mali raj sa kraljicom cveća: 6 rešenja za najčešće probleme sa ružama!

Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cveta čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih materija u kojima svakodnevno uživamo
Bašta 08.05.2017. - 21:16h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

"Prvih dana Bog je stvorio ženu, a zbog njenog zadovoljstva ružu", rekao je Viktor Igo. Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cveta čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih materija u kojima svakodnevno uživamo. Uzgoj ruža smatra se nešto složenijom granom vrtlarstva i zato je dobro upoznati se s najvećim neprijateljima njenog zdravlja!

 

1.Crne tačkice na listovima

 

Uveli i žuti listovi nisu poželjni na baštenskim lepoticama. Uzročnik ove bolesti je tzv. crna pegavost. Za početak odstranite sve zahvaćene delove i sakupite otpale listove sa tla. Kako biste se zauvek rešili ove boljke, najbolje je da ruže tretirate sredstvom protiv bolesti i štetočina.

 

2. Pepelnica

 

Ovo gljivično oboljenje napada listove, stabljiku i pupoljke te na njima ostavlja karakterističan beli prah. Listovi takođe mogu da izgledaju kao da su počeli da se suše i poprimaju bolesnu ljubičastu nijansu. Organski antifungicid najefikasniji je lek. Upamtite, ova bolest može da uništi ceo ružičnjak ako se ne reaguje na vreme.

 

Gajite ruže na balkonu: Uz pomoć ovog trika one će cvetati i bujati iako su u saksiji! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Izgrebani donji deo lista

 

Ružinu rđu lako ćete prepoznati po narandžasto - crvenim "žuljevima" koji u jesen pocrne. Rđa je jako nezgodna jer može čak i da prezimi. Za početak, u jesen odstranite sve bolesne delove, a pomoći će i organski sprej protiv gljivica svakih pet do sedam dana.

 

4. Zakržljali i izobličeni listovi i cvetovi

 

Ako primetite ovakve promene u pitanju su najverovatnije grinje. Crveni, žuti ili zeleni pauci skrivaju se ispod listova te iz njih "piju krv" tj. sokove. Za početak dobro isperite stabljiku i listove jakim mlazom vode.

 

U saksiju je stavila žičanu ogradu: Krajnji rezultat poželećete da imate odmah! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Slabašni listovi s belom paučinom

 

Uzročnici su biljne vaši. Izgledaju slično kao i gore navedeni neprijatelji ruža, pa lako može da dođe do zabune. Oni takođe sisaju sokove iz mladih pupoljaka, a najbolji lek i u ovom slučaju je jaki mlaz vode.

 

6. Cvetovi koji se ne otvaraju

 

Paraziti tripsi se hrane mladim cvetovima ruža. Najpre odsecite bolesne delove, a zatim ih poprskajte uljem nima.

 

Isekla je staru paletu na 3 dela: Genijalna caka koristiće i vama! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...