ORHIDEJE MOGU CVETATI TOKOM CELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 8 PRAVILA: Zakon iskusnih cvećara

Pravilo bez izuzetka je da se orhideja neguje isto u fazi cvetanja i u fazi mirovanja, a ostalim mesecima primenite ostalih 8 pravila

Bašta
Autor:
ORHIDEJE MOGU CVETATI TOKOM CELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 8 PRAVILA: Zakon iskusnih cvećara
Orhideja, Foto: Shutterstock

Kada pričamo o orhidejama, mišljenja su podeljenja. Iako mnogi veruju da su orhideje cveće koje je veoma zahtevno, oni koji su primenili ovih 8 pravila znaju da je ovaj cvet najlakše negovati u kući.

Osim toga, orhideje su jedino sobno cveće koje nema zemlju, pa samim tim ni mogućnost razvoja parazita u njima .

Da biste u svom stanu imali orhideju koja stalno cveta, morate da ispoštujte ove korake:

1. Otkrijte starost orhideje pre kupovine

Orhideje cvetaju u dobi između 1,5 do 3 godine. Odrasla biljka, koja je spremna za cvetanje treba da ima od 5 do 8 izdanaka. Ako je biljka mlada, a cvetala je to nije dobro. Premlada biljka nema dovoljno snage da se oporavi od cvetanja pa se može desiti da se osuši ili istruli.

orhideje
foto: Shutterstock

2. Ne pomerajte je sa mesta

Premeštanje orhideje sa mesta na mesto za nju je pravi stres. Ovaj cvet ne voli čak ni manje pokrete. Orhideja reagujena položaj u onosu na svetlost. Ako ste je i pomerali radi zalivana, morate je odmah vratiti na indentično mesto. Pomeranje nepovoljno utiče na cvetanje.

3. Obratite pažnju na korenje

I korenju orhideje je potrebna svetolost. Umesto keramičkih saksija, veoma je važno da koristite plastične propusne saksije koje će korenu omogućiti da učestvuje u procesu fotosinteze.

4. Vodite računa o svetlosti

Sunceva svetlost je veoma važan faktor koji utiče na cvetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvetati. Ako u jesen ili zimu cveće nema prirodnu svetlost, morate je osvetljavati lampama.

Orhideja
foto: Shutterstock

5. Odgovarajuća temperatura

Da bi orhideja cvetala noćna temperatura treba da bude niža od 4 do 6 stepeni u odnosu na dnevnu. Tokom leta se savetuje da se orhideja drži na otvorenom, dok se tokom zime prostorija gde orhideja boravi, mora provetravati.

Ali vodite računa - orhideja ne voli promaju!

6. Zalivajte orhideju pravilno

Pre i tokom cvetanja, orhideju treba interzivno zalivati. U periodu mirovanja, orhideju zalivajte svakih 12 dana. Ako su joj listovi bledi, ostavite je malo da miruje. Kada je zalivate, potopite je u vodu i ostavite je sat-dva. Zatim dobro ocedite svaki višak vode i orhideju vratite na njeno mesto.

Orhideja
foto: Shutterstock

7. Vlažnost vazduha

Drugi važan uslov za cvetanje orhideje je vlažnost vazduha. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjir vode pored orhideje. Tokom zime, kada je grejanje uključeno, biljku prskajte sa vodom. Orhideja voli vlažnost vazduha do 60%.

8. Izaberite pravilno đubrivo

Orhideja voli kalcijum i fosfor, jer to podstiče cvetanje. Nikako ne zalivajte orhideju sa đubrivom na bazi azota, to će je samo uništiti.

9. Orhideja se mora uplašiti

Da bi vaša orhideja procvetala, potrebno joj je malo stresa! Da, dobro ste čuli! To morate da učinite ako orhideja ima sve uslove, a nikako da procveta. To se dešava jer je orhideji previše dobro. Zbog toga morate malo da joj "zapretite", da je šokirate: smanjite zalivanje ili premestite biljku na neko hladnije mesto!

Napomena: Kada orhideja prestane da cveta, morate je negovati isto kao i u fazi cvetanja.

Presađuje se nakon 2 do 3 godine, i kada joj korenje počne "izlaziti" iz saksije.

Isto tako, orhideja ne voli "komotnu" saksiju, pa vodite računa kad je presađujete da to bude manja saksija koja će korenje držati blizu jedno drugom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs