NAJOTPORNIJE BILJKE

OVO CVEĆE NAJBOLJE USPEVA NA SUNČANIM TERASAMA: Ni ekstremne temperature mu ne mogu ništa! (FOTO)

Ovo cveće obožava Sunce

Bašta
13:20h Autor:
OVO CVEĆE NAJBOLJE USPEVA NA SUNČANIM TERASAMA: Ni ekstremne temperature mu ne mogu ništa! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ništa lepše od balkona ukrašenog cvećem. Uz malo truda, svaka terase se može pretvoriti u rajski vrt i pravu oazu za uživanje.

Međutim, s obzirom da nam stižu visoke temperature, potrebno je pažljivo izabrati cveće, kako ne bi brzo uvenulo. Ove biljke su siguran izbor, uspevaju i na ekstremno visokim vrućinama:

1. Plumbago

Plumbago je žbunasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelepe svetloplave do plave cvetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cveće vrlo brzo raste i cveta tokom čitavog leta. Odgovara mu puna sunčeva svetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

2. Salvia

Salvia pripada rodu kojem pripada i žalfija, a potiče Meksika. Karakterišu je gusto zbijene stabljike i cvetovi čije boje variraju od tamno ljubičaste do bele. Najbolje je gajiti ga u vlažnoj, ali dobro dreniranoj zemlji na punoj sunčevoj svetlosti ili u tek delimičnom hladu.

3. Cinije

Lako se neguje i raste veoma brzo. Cveta od proleća do jeseni, a odlikuje se jarkim bojama cvetova. Pogoduje joj dobro isušena zemlja sa dosta sunčeve toplote.

4. Petunije

Petunije cvetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mestima gde su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

balkon, Cveće, Petunije
foto: Shutterstock

5. Pustinjska ruža

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mesta, a ne podnosi hladniji vazduh. Takođe zahteva redovno zalivanje, ali tek kada se zemlja osuši.

6. Muškatle

Muškatla je veoma otporna biljka, koja može da opstane i do nekoliko godina. Vole direktno sunce, toplinu i trebalo bi ih umereno zalivati.

Muškatle
foto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs