Kiša koja je danima padala preti da uništi rasad koji smo posadili ovog proleća ili bar oslabi biljke. Baš zato je neophodno poboljšati im "imunitet" i ojačati ih, a to je, prema rečima iskusnih baštovana, najblje uraditi mlekom.
Ova namirnica koju svi imamo u frižideru odlična je za zaštitu, ali i đubrenje povrtarskih vrsta i cveća.
Mleko sadrži kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i zaštiti ih od bolesti, štetočina i insekata.
U ovom periodu, biljke su podložne pojavi gljivica, a rastvor od mleka je odlično sredstvo za prevenciju koji deluje tako što stvara zaštitini sloj.
Sasvim je dovoljno razloga da napravite ovaj rastvor i pomognete cveću da cveta raskošnije tokom leta. Evo kako se pravi:
Najbolje je koristiti sveže, a ne dugotrajno mleko. Sve što je potrebno je da pomešate mleko i vodu u razmeri 1: 3.
Ovim rastvorom poprskajte biljke ili cveće, a najbolje bi bilo to učiniti u večernjim satima.