SVE MISTERIJE PEĆINE NA STAROJ PLANINI: Samo pogledajte ovo! (VIDEO)

Na oko 300 metara u unutrašnjosti pećine slučajno je otkrivena stena koja svojim oblikom neverovatno podseća na ljudsku glavu

Lifestyle
Autor:
SVE MISTERIJE PEĆINE NA STAROJ PLANINI: Samo pogledajte ovo! (VIDEO)
Pećina Vladikine ploče, Foto: Shutterstock

Zaljubljenik u prirodu, planinar i speleolog amater iz Pirota Srđan Tošić, sasvim slučajno u pećini Vladikine ploče na Staroj planini, na oko 300 metara u unutrašnjosti pećine otkrio je stenu koja svojim oblikom neverovatno podseća na ljudsku glavu. Nauka nema objašnjenje ali zato ljudi ovog kraja, iz sela Pakleštica i Rsovci na Staroj planini, čuvaju drevnu priču koja rešava misteriju ovog fenomena!

Gledano iz profila, “skulptura” liči na portret nekog vlastelina ili vladike po kome su kanjon i sama pećina i dobili ime.

Kanjon Vladikine ploče koji se nalazi pored Zavojskog jezera, na nekih 23 km od Pirota i sela Pakleštice, jedan je od najzagonetnijih delova Stare planine o kom se ispredaju mnoge legende, od kojih dobar deo vekovima podgreva maštu tragača za zlatom. Po jednoj legendi…

Ova klisura, koja se nalazi između sela Rsovci i Pakleštice, dobila je ime po vladici koji je jašući konja putem što ide po obodu klisure, “pod nerazjašnjenim okolnostima” pao sa konja u klisuru i poginuo.

Ceo ovaj kraj je veoma misteriozan. Na nekoliko kilometara uzvodno nalazi se jedinstvena pećinska Crkva Svetog Petra i Pavla, koja potiče iz 13. veka, a verovatno su je napravili isposnici sa Sinaja. Oni su na steni u pećini oslikali jedinstvenu fresku u svetu na kojoj je prikazan Isus, mlad, bez kose.

U ovom delu postoji još nekoliko pećina koje se mogu zapaziti iznad rečnog korita, na visini od 86 metara:

Do njih se dolazi isključivo pešice. Izdvajaju se sledeće pećine: Vladikina ploča, Mišja pećina, Vodena pećina, Pećina kod Lipe, pećina Toplica, pećina Vetrena, Ladna pećina, Trifunova pećina i pećina Potpeć.

Pogledajte video unutrašnjosti ove neobične pećine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs