Pravi savet

3 načina da RASADITE KRASULU: Cvet koji NE MOŽE DA SE UNIŠTI!

Veoma zahvalna i dekorativna biljka, presađuje se lako kao što se i gaji

Bašta
Autor:
3 načina da RASADITE KRASULU: Cvet koji NE MOŽE DA SE UNIŠTI!
Foto: Profimedia

Postoje čak tri načina da rasadite krasulu ili cvet u narodu poznat kao parica. Ova biljka koja ima reputaciju da u dom donosi blagostanje i novac i zbog toga predstavlja lep je poklon prijateljima, ali je i izuzetno dekorativna biljka.

1 / 2 Foto: Profimedia

Evo kako možete da rasadite krasulu:

Rasađivanje iz lista:

Otkinite list sa stabla krasule. Savršen list ima oblik slova U. Sočni list ostavite da se osuši par dana. Ako svež list stavite u zemlju on će povući vlagu i strunuti. Stoga treba da list krasule ostavite sa strane da se malo osuši. Nakon toga, list stavite u plitku saksiju, sa malo zemlje i onda ga prskajte vodom dva puta nedeljno. Nakon par nedelja videćete male izdanke krasule. Kada izdanci dosegnu 1 cm visine, nežno odstranite stari list, a biljku presadite u novu zemlju i novu saksiju.

Rasađivanje iz grančice:

Otkinite grančicu, zatim sa nje skinite listove. Grančicu ostavite par dana da se osuši, a zatim je posadite u plitku zemlju. Prskajte grančicu vodom 2 puta nedeljno i za par nedelja ćete videti nove izdanke.

Kada porastu izdanci na visinu od 1 ili više centimetara, otklonite staru grančicu i presadite sadnicu u zemlju.

Rasađivanje iz velike grane:

Ako se biljka slomila, ili je velika i preteška za održavanje, oštrim makazama odsecite granu ili deo krasule. Listove blizu reza isecite i odbacite. Granu posadite duboko u zemlju i zalivajte je čim se zemlja osuši. Ovako presađenu biljku ostavite na tom mestu godinu dana, jer je ovako presađenoj krasuli potrebno neko vreme da razvije korenje.

Savet plus:

Za presađivanje koristite oštre makaze ili noževe, predhodno očišćene kako ne bi prenele bolest na cveće. Zemlja mora biti propusna i rastresita. A krasula ne voli mnogo vlažno zemljište.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs