ZAHVALAN BOGU NA DARI IZ JASENOVCA

Patrijarh srpski Porfirije: Gledao sam u NEBO I MOLIO SE-HVALA BOGU na DARI IZ JASENOVCA! Bilo je vreme DA SE PROGOVORI!

Patrijarh srpski gospodin Porfirije danas je na konferenciji za novinare objasnio kako je doživeo film o kome bruji ceo region.

Lifestyle
16:54h Autor:
Patrijarh srpski Porfirije: Gledao sam u NEBO I MOLIO SE-HVALA BOGU na DARI IZ JASENOVCA! Bilo je vreme DA SE PROGOVORI!
Foto: Kurir/Ana Paunković

Na konfernceiji za štampu koju je održao zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, prvi čovek Srpske pravoslavne crkve se, između ostalog, osvrnuo i na utiske koje je na njega ostavio film Dara iz Jasenovca, koji je prošle nedelje emitovan na Javnom servisu i koji je uzburkao mnoge strasti, kako u Srbiji, tako i regionu.

Film koji prikazuje veliko stradanje u jednom od najozloglašenijih koncentacionih logora, nije ostavio ravnodušnim ni njegovu Svetost.

"Hvala Bogu da je srpska kinematogradija konačno progovorila filmsmim šapatom o tako važnoj temi. Nakon što sam gledao film, imao sam pogled u nebo i molitvu u duši za nejveće srpsko stratište", izjavio je patrijarh Porfirije.

Dara iz Jasenovca
foto: PrintscreenJutjub/MegaComFilm

On je dodao da ovo filmsko ostavrenje nikao ne bi trebalo da bude povod za zlopamćenje, već prilika da svako od nas pogleda u svoje srce i duboko u sebe i "zavapi ka Gospodu", da se takvo stradanje nikada i nigde više ne ponovi.

"Žrtve Jasenovca trebaju da se pamte, ali nikada više se ne smeju ponoviti", dodao je.

"Bez ikakve umetničke ocene ovog ostvarenja, za koje čujem da je izazvao i mnoštvo napada i odbrane, ja smatram da je neprocenjivo važno to što je srpska kinematografija prvi put progovorila o ovoj temi", zaključio je on.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs