Mirisni zid

Orezivanje ruža puzavica: Produžite im život!

Ko ima ruže puzavice zna tu želju koja teži tome da one budu dugovečne, na žalost to nije moguće jer nakon dve godine one polako propadaju
Bašta
21:10h Autor:
Orezivanje ruža puzavica: Produžite im život!
Foto: Shutterstock

Ruže puzavice čine dvorište raskošnim i bogatim, zato im je potrebna dodatna nega i pravilno održavanje. Kada mnogocvetajuće ruže puzavice posle dve-tri godine nadmaše visinu od dva metra, treba početi sa orezivanjem i pravilnim uzgajanjem, tvrde stručnjaci za ruže, a idealan trenutak za to je kada procveta forzicija, prenosti lisa.rs

Kod orezivanja je veoma važno da uklonite deo starijih izdanaka da biste napravili mesta za nove, mlade izdanke koji ce cvetati. Stare grane tada treba da orežete do mladog i savitljivog izdanka koji od njih ide.

Izaberite izdanak u donjem delu ruže, zatim jedan u sredini i jedan na kraju stare grane. Sve preostale grane prevucite preko luka i pričvrstite. Zbog horizontalnog usmerenja podstiče se formiranje cvetova, a samim tim smanjuje se intenzitet rasta.

Mlade izdanke koji dolaze odozdo možete da u istu svrhu spiralno uvijete oko stuba luka. Izdanke koji smetaju prolazu ispod luka jednostavno odsecite.

Obavezno nabavite rukavice za ruže s kožnim dodatkom do lakta kojima ćete zaštiti i ruke i odeću od trnja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs