Veoma korisno

Uradite sami: Posadite bilje za čaj!

Dvostruka dobit je od uzgoja bilja za čaj, osim divnog mirisa i izgleda lekovito svojstvo ovih biljaka ne dovodimo u pitanje
Bašta
11:12h Autor:
Uradite sami: Posadite bilje za čaj!
Foto: Thinkstock

Biljke koje se koriste za čajeve su izuzetno lake za uzgoj. One su praktično divlje biljke koje rastu bez ikakve posebne nege. Veoma su korisne kao lekovi, ali imaju i veoma prijatan miris i izgled pa ih možete gajiti i kao cveće na balkonima i prozorima.

Kamilica

Poznata po svom umirujućem delovanju ima nežne bele cvetove sa žutim središnjim delom. Izuzetno nežan cvet se gaji tako što ga posejete u saksiju i stavite ih na prozor, a cvetaju od juna do oktobra. Cvetovi rastu 10 cm u visinu, i kada dosegnu tu visinu potrebno ih je ošišati makazama i ostaviti u zatamljenu prostoriju da se osuši.

Čaj se priprema tako pto se cvetovi i listovi potope u vrelu vodu 5 minuta, zatim se procedi, zasladi i pije.

Nana

Nana je izuzetno korisna za probavne probleme, ali i za osveženje daha. Ovu višegodišnju biljku možete posaditi i u zemlju u dvorištu ili u neku dublju saksiju. Ona se brzo širi i izuzetno je lagana za održavanje. Zimi potpuno nestaje, da bi se sa prvim prolećnim danima pojavila u svoj svojoj raskoši. Čaj od nane je izuzetno lekovi, a koristite celu osušenu grančicu koju na par minuta potpite u ključalu vodu.

Nanom možete napuniti i pamučne torbice koje ćete držati u ormaru za prijatan miris.

Đumbir

Đumbir je tropska biljka koja može rasti i kod nas u zaštićenim uslovima. Kupite koren đumbira i posadite ga u saksiju i držite ga na toplom do prvih letnjih dana, tada ga iznesite napolje. Kada biljka počne da se širi, presadite je u veću saksiju. Pustite da se biljka osuši i u jesen izvadite korenje. Čaj od đumbira se koristi tako što se od korena odseče malo parče i stavi u ključalu vodu, drži se pet minuta nakon čega je čaj spreman.

Pored ovih čajeva možete koristiti i lipu koja raste u vašem ili u dvorištu vaših komšija. Uberite listove i cvetove lipe, osušite ih u zamračenoj sobi i zapakujte u tegle kako biste lakše mogli da ih koristite za čaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs