Obavite sve na vreme

Novembarski radovi u bašti: Evo šta sada morate da uradite za drveće, cveće i vinograd

Povrće koje bi sada trebalo obavezno da izvadite su šargarepa, paškanat, cvekla i zelen

Bašta
Autor:
Novembarski radovi u bašti: Evo šta sada morate da uradite za drveće, cveće i vinograd
Foto: Shutterstock

Novembar je promenljiv mesec, jer se u njemu smenjuju sunce, kiša, vetar, mraz, pa čak krajem meseca može da iznenadi i sneg. Zato je u ovom mesecu krajnje vreme da povrtarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.

Bašta

U baštama još ima zelene salate, kelja, praziluka, brokolija, zelja, karfiola, zimske rotkve, rotkvica, spanaća, blitve i rena, pa ukoliko ne želite da ih vadite, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno da izvadite zbog snega i mraza su šargarepa, paškanat, cvekla i zelen.

Ovog meseca obavezno pođubriti baštu stajskim đubrivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište seje se šargarepa, grašak, peršun, luk, salata.

Voćnjak

Ukoliko nema mraza sredinom meseca idealno je vreme je za sadnju voćki, listopadnog drveća i žbunastog bilja. Vreme je i za uređenje voćnjaka, valjalo bi pograbljati lišće, trebalo bi da pokupite otpale voćke, posebno one zaražene monilijom. Ukoliko je voće zdravo možete da ispečete rakiju.

Novembar je idealan mesec za rezidbu starijih voćaka kako biste ih podmladili.

Ukoliko se bavete organskom proizvodnjom, sakupite organski materijal poput lišća, kako biste ga iskoristili za pravljenje komposta. Ovim činite duplo korisnu stvar - dobijate plodno zemljište, koje će ujedno izgledati i uredno.

Organska bašta

Ako ste rešili da podignete organsku baštu, u prvoj polovini meseca trebalo bi plitko preorati zemljište. Ako je bašta već sređena i preorana, valjalo bi da napravite leje i da ih pospete kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sena ili slame. Ukoliko imate bure ili česmu u bašti ili voćnjaku, ne zaboravite da ispraznite bure za vodu, a ukoliko postoji česma, zamotajte je i ostavite da prezimi kako se voda u ne bi smrzla.

Vinograd

Ako imate vinograd, trebalo bi da krenete sa zimskim dubokim oranjem,a nakon toga obavezno da pođubrite mineralnim ili organskim đubrivom.

Ukrasno bilje

Ako volite cveće, idealno je vreme za zaštitu (vađenje) lukovica koje su na otvorenom. Vreme je i za okopavanje ruža i ukrasnog grmlja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs