probajte

Baštovanski trikovi: Ovu biljku posadite pored paradajza da biste dobili više plodova!

Paradajz i ova biljka su odlična kombinacija, ne samo u salati nego i u bašti! 

Bašta
Autor:
Foto: Shutterstock

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka! Ako redovno berete vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano procvetati.

 

Prema iskustvima baštovana, i neven deluje na paradajz kao prirodna zaštita i pospešuje njegov rod. Neven je ujedno i lekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je i beli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored paradajza dobro je posaditi i niski grašak jer ta biljka fiksira kiseonik u tlu i čini ga dostupnim korenju paradajza i tako služi kao prirodno đubrivo.

 

Šargarepa takođe povoljno deluje na paradajz, ali posađena ispod njih stvoriće sitnije korenje.

 

Loše komšije paradajzu su krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korenja negativno deluju na rast paradajza. Paradajz je podložan i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi malo dalje. 

Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke "takmiče" za hranljive sastojke u zemlji. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, rotkvu, spanać, peršun, praziluk - tako ujedno se bolje iskorišćava prostor oko paradajza koji raste u visinu.

 

Evo kako da uzgojite najslađi paradajz na svetu: 8 jednostavnih saveta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...