Savet za baštovane

Evo kako da uzgojite najslađi paradajz na svetu: 8 jednostavnih saveta!

Uz ove savete paradajz možete da gajite i na terasi

Lifestyle
15:08h Autor:
Evo kako da uzgojite najslađi paradajz na svetu: 8 jednostavnih saveta!
Foto: Shutterstock

Gajenje paradajza u bašti je veoma jednostavno. Osim dobre zemlje, dovoljno sunca i malo vode - ovoj biljci ništa više nije potrebno.

Evo kako da uzgojite najbolji i najslađi paradajz na svetu:

1. Odaberite najbolju sortu paradajza

Prvi paradajz je bio sitniji i svetlije boje. Vremenom je uznapredovala proizvodnja paradajza koja je stvorila primamljiv plod jarko crvene boje.

Danas postoji dosta varijacija među sortama paradajza. Mnogi komercijalno proizvode paradajz sa debelom korom i voštanim izgledom jer može da izdrži dugo a da se ne pokvari.

Ako proizvodite svoj paradajz ne morate da budete uslovljeni bilo čime. Odaberite sortu koja vam odgovara i gajite je.

2. Gajite sortu koja odlično uspeva u vašoj bašti

Morate da znate koju ph vrednost ima zemljište u vašoj bašti. Da li je to zemljište sa više padavina, da li imate dovoljnu količinu sunca? Kada shvatite kakvo dvorište imate, raspitajte se koja sorta paradajza uspeva najbolje u takvim uslovima, pa ga nađite i posadite.

3. Posadite paradajz ranije

Paradajz voli toplu zemlju. Stoga ga posejte 8 nedelja od poslednjeg mraza. Ako ste baš sigurni da neće biti velikih vremenskih oscilacija, tek onda posadite paradajz u baštu. Ova biljka ne voli izlaganje niskim temperaturama.

4. Obezbedite mu sunce

Paradajz zahteva sunčevu svetlost. Da biste dobili sočan i sladak plod paradajza, posadite ga na takvo mesto gde će imati od 6 do 8 sati direktnu sunčevu svetlost.

5. Posadite ga u bogato zemljište

Zemljište mora biti dobro nađubreno kvalitetnim organskim đubrivom. Takođe se postarajte da je zemljište dobro drenirano i da ne zdržava višak vlage. Paradajz voli kalcijum i magnezijum pa se postarajte da to i dobije. Ljuske od jaja su idealne kao kompost u zemljištu paradajza, a dobra su zaštita i od puževa.

6. Sadnice paradajza posadite duboko

Što dublje ukopate sadnicu paradajza - to bolje! Sadnice prvo postepeno izlažite suncu i sklanjajte ih tokom sedam do deset dana. Kada se sadnica paradajza navikne na sunce, presadite ga. Napravite veliku rupu u koju ćete prvo dodati malo komposta ili organskog đubriva, dobro je zalijte pa onda ukopajte sadnicu. Cilj ovog dubokog sađenja je da ni u jednom periodu rasta, ne dođe do toga da se biljci ogoli koren.

7. Obezbedite mu toplotu

Neko koristi crnu foliju oko biljke paradajza koja će sprečiti bujanje korova ali i dodatno sačuvati toplotu oko paradajza. Ova folija će reflektovati sunčeve zrake u plodove, ali će zaštititi biljku od štetočina.

8. Što više pažnje to bolje

Paradajz voli kada ga pazite i mazite. Redovno ga zalivajte, zakidajte zaperke i čuvajte ga od štetočina.

Pored njega obavezno posadite kadife koje će ga čuvati od krompirove zlatice koja po nekad zna da ga napadne.

Paradajz voli blago kiselu zemlju, ali kako odrasta potrebna mu je alkalnija zemlja. To ćete podstići ako oko biljke sipate malo pepela koje će tlo obogatiti kalijumom i mineralima. Ako je zemljište prekiselo dodajte mu sodu bikarbonu koja će zemljištu obezbediti umerenu PH vrednost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs