Mali saveti

5 načina kako da iskoristite ljuske od jaja: Sobne biljke će bujati, bašta će cvetati!

Prosečan čovek godišnje pojede i do 200 jaja, a ljuske najčešće baci. Ali ukoliko sačuvate ovo blago i pametno ga iskoristite, korist će vam se dvostruko vratiti
Enterijer 25.04.2016. - 12:53h Autor: Stil
Foto: Thinstock

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su zbog toga najhranljivija namirnica na svetu. Širom sveta prosečna osoba pojede oko 150 do 200 jaja godišnje.

 

Šta se dešava sa svim tim ljuskama od jaja?

 

Ljuska kokošijeg jajeta sastoji se od 96% kalcijum karbonat kristala koji su međusobno vezani za proteine. Zbog svega toga nikad, ali nikad ne bacajte ljuske od jaja.

 

Predlažemo vam 5 načina kako možete da iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu ili bašti:

 

1. Đubrivo

 

Najviše kalcijuma nestoja paradajzu i paprikama prilikom rasta. Zbog toga ljuske od jajeta smrvite i stavite u rupu u kojoj ćete posaditi ovo povrće.

 

U kasnu jesen, kada zemljište pripremate za mirovanje, pobacajte po bašti ljuske od jaja i prekopajte zemlju. U proleće kada ugreje sunce, biljke će vam biti zahvalne zbog ovoga.

 

Očistite vazduh od bakterija uz pomoć ove biljke: Mesec dana ćete udisati samo svežinu u vašem domu!

 

2. Eliminator puževa

 

Svaki baštovan muku muči sa puževima. Čim nikne prva salata eto njih da je pojedu do poslednje travčice. Ali sada ljuske od jaja na grubo izlomite i napravite granicu oko salate ili drugih biljaka i ne brinite. Puževi neće moći da pređu preko grubih ivica ljuski od jaja, savetuje naturallivingideas.com

 

3. Čašica za rasad

 

Kada razlupate jaje dobijete dve jednake ljuske. Napravite male rupe na dnu tih ljuski, radi drenaže, zatim ljuske napunite zemljom stavite u njih seme i nazad ih vratite u kartonske kutije. Nakon par nedelja seme će brzo da nikne a vi sačekajte dok biljka ne postane dovoljno jaka za presađivanje u baštu. Nema potrebe da vadite rasad iz ljuske od jajeta. Jednostavno sve zajedno posadite u baštu. Ljuska će se vremenom razgradit i korenu dati preko potrebno đubrivo.

 

Glavna prostorija u svakom domu: Kako da oterate bolesti, neuspeh i svađe u porodici!

 

4. Hrana za price

 

Ukoliko želite da pomognete malim ptičicama da prežive hladnu zimu, dovoljno je da u hranilice širom dvorišta izmrvite malo ljuske od jaja pomešane sa hranom za ptice. To će ih osnažiti dovoljno da prežive surove uslove života.

 

5. Estetika

 

Zemlju oko biljke možete da pokrijete lepo opranim ljuskama od jaja. Saksijsko cveće će bujati a vi ćete imati lepu dekoraciju a zemlja oko cveća se neće ni videti.

 

Prava majstorija: Pogledajte šta je napravila od komada drveta! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...