vREME JE ZA CVEĆE

Ovo je najzahvalniji cvet na svetu: Ne treba mu specijalna nega, cveta od juna do novembra! (FOTO)

Ova divna biljka u narodu se još zove smrdljivac

Bašta 21.03.2019. - 14:45h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Mart i april su pravo vreme da se kadifa poseje u leje u kojima će rasti i cvetati. Somotski cvet toplih boja potiče iz Meksika, a kod nas se gaji decenijama. Od juna pa do novemba, sitne glavice kadife u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama krasiće vašu baštu.

 

Kadifa ima interzivan miris koji nije lepa ali i ne smeta našim čulima. 

 

Ovaj cvet može da posluži u svrhe narodne medicine. Naime, čaj od kadife će poslužiti kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma na materici.

 

Postoje niske i visoke kadife. Visoke se gaje u cvećarstvu za pravljenje buketa, a niske za uređivanje balkona i bašta. Kadifa uspeva na skoro svakom zemljištu. Zahteva sunce, i ako je redovno zalivate ona će oformiti žbunić visine od 20 do 70 centimetara. 

 

7 vrsta povrća i voća koje možete gajiti na balkonu: Potrebne su vam saksija i zemlja!

 

Kadife znaju same da se osemene, pa ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će same iznići kada stigne proleće. 

 

Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva specijalnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i da redovno skidate prezale cvetove kako bi biljka napredovala. 

 

Jedini neprijatelj ovog cveća je puž koji će je pojesti dok je u fazi razvoja. Stoga vodite računa da ovo cveće zaštiti od ovih napasnika. 

 

Kadifa je prirodni insekticid i pošto od nje beži krompirova i kukuruzna zlatica, ovaj cvet se sadi uz krompir ili kukuruz. Zbog  tog svojstva, kadifa se u narodu zove i smrdljivac.


Zaboravljene kraljice letnjih bašta: Zapostavljeno raskošno cveće naših baka idealno za dvorište!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...