niste ni svesni koliko je važna

Psihoterapeut otkriva: Evo kako komplimenti deluju na ljudsku psihu!

Iskreni kompliment koji dobijamo čak i do godinu dana ostavlja uticaj na nas.

Lifestyle
Autor:
Psihoterapeut otkriva: Evo kako komplimenti deluju na ljudsku psihu!
Foto: Shutterstock

Šta je toliko moćno u lepim i iskrenim rečima? Komplimenti u mozgu aktiviraju centre za nagradu, iste koji se aktiviraju kada čovek iznenada dobije novac, tvrde naučnici.

Psihoterapeut i stručnjak za veze dr. Rejčel Susman objasnila je za Insider kako komplimenti pomažu da se čovek oseća primećeno i priznato, što su dve univerzalne ljudske potrebe.

"Većina samo želi da drugi primete ono što rade i da to poštuju", objasnila je dr. Susman i napomenula kako se dobar kompliment nikako ne mora odnositi na nečiji izgled.

Komplimenti koje muškarci vole da čuju: Obožavam tvoj stil!

foto: Profimedia

Ljudima znači kad dobiju razne komplimente, kad se pohvali njihov uspeh, karakterna crta ili trud koji su uložili da nešto postignu, pa makar se radilo o večeri; važno je samo da je kompliment iskren.

Postoje i naučni dokazi da pohvale pozitivno utiču na motivaciju. Jedna studija je pokazala da se isti centri aktiviraju i kad čovjek nenadano dobije novac, mozak jedno i drugo doživljava kao nagradu.

A ako spadate među one koji ne znaju prihvatiti kompliment ili tvrdite da ih ne volite trebalo bi da otkrijete koji su za to razlozi jer iza toga možda stoji veći problem s niskim samopouzdanjem.

Imaju suprotan efekat: Komplimenti koje žene ne vole da čuju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs