radite na sebi

Od stidljive devojke do samouverene u 5 koraka: Poslušajte ove savete i pucaćete od samopouzdanja!

Negativna iskustva u životu mogu drastičino uticati na sliku koju imamo o sebi, a jednako tako i ono što o sebi slušamo od drugih

Lifestyle
14:47h Autor:
Od stidljive devojke do samouverene u 5 koraka: Poslušajte ove savete i pucaćete od samopouzdanja!
Foto: Shutterstock

Otkada znam za sebe, ljudi su mi uvek govorili kako sam tiha. Počevši od učiteljice u prvom razredu osnovne škole, koja je zbog toga zvala moju mamu na razgovor, preko poznanika, kolega s fakulteta i kasnije potpuno nevažnih osoba pri prvom susretu.

Bila sam tipična sramežljiva devojčica i devojka. Kada sada pogledam na svoj put, sa sigurnošću mogu reći da imam više samopouzdanja nego ikada pre. To je još vrlo daleko od onoga kakvo imaju neke osobe koje susrećem, ali za mene je mnogo.

Samopouzdanje se u psihologiji definiše kao slika koju pojedinac ima o sebi, a temelji se na izgledu, sposobnostima, znanju, veštinama, te spoljnih faktorima.

Društvo u tome ima veliku ulogu. Smatramo li da se ne uklapamo u okvire koje društvo nameće, bilo da je reč o izgledu, karijeri, zacrtanom putu od diplome, preko braka i zasnivanja porodice do određene godine života, percepcija društva može srušiti naš pokušaj izgradnje samopouzdanja.

Negativni komentari takođe značajno utiču na to. Vratimo li se na moj slučaj, ništa mi nije bilo gore nego kada bi mi osobe koje me uopštee nisu poznavale govorile da sam pretiha. I to je najčešće dolazilo do izražaja u većim grupama.

Kada bih bila nasamo s nekim, razgovor bi naprosto tekao, ali kada je tu bila uključena i treća osoba, obično bi njih dve razgovarale, a ja slušala sa strane. I to ne zato što mi je bilo dosadno, nego zato što naprosto nisam znala kako da se uključim u razgovor, kako da se oslobodim misli o tome da nisam zanimljiva, da nemam ništa pametno da kažem, da moje mišljenje ionako nije važno i da ne izgledam nimalo privlačno, pa ionako nikoga nije briga jesam li uopštee tamo ili ne.

Takva razmišljanja i te kako utiču na vaš život. Ponekad vas dovedu u situaciju da biste najradije odjurili kući, sakrili se ispod ćebeta i nikada više ne izašli.

Propustila sam i pozive na druženja i nova iskustva jer je moja pozitivna slika o sebi bila jednaka nuli. I nikoga to nije živciralo više od mene. Srećom, iščitavanje literature iz područja psihologije pomogli su mi da malo-pomalo razbijem tu ljušturu, a upravo je nova godina idealna da i vi poradite na tome ako imate slično iskustvo.

Nikada ne biste pogodili: Ovo su godine kada je samopouzdanje najveće!

foto: Shutterstock

Evo kako to napraviti.

Zapitajte se u čemu vam nedostaje samopuzdanja

Kada osećate da vam nedostaje samopouzdanja, to ne mora biti nužno u svim područjima života. Na primer, možda biste želeli da se bavite novim sportom, ali prva tri pokušaja „uverila“ su vas da niste talentovani.

Dok se bez problema snalazite u situacijama s novim ljudima, možda je baš sport ono u čemu se osećate vrlo nesposobno. Ili ako ste odlični u svome poslu i svesni toga, ali kontakt s kolegama predstavlja noćnu moru, te vam srce ubrzano lupa pri samoj pomisli na potrebu ostvarivanja kontakta s drugima, to je znak da vam na tom području nedostaje samopouzdanja.

Sastavite svoj rečnik samopouzdanja

Nakon što ste definisali svoje „slabe“ tačke, okrenite se svemu onome dobrome što znate o sebi.

Na list papira ili u mobilnoj aplikaciji upišite sve ono što vam se sviđa na sebi. Razmislite o tome koje su vam komplimente udelili drugi tokom vašeg života, kao i o onome na što ste sami zaista ponosni.

Ta lista će biti vaš saveznik kada vam se bude činilo da je sve krenulo nizbrdo ili kada vam se pre nekog važnog sastanka bude činilo da nemate pojma o čemu biste razgovarali s određenom osobom ili kako biste izneli svoje ideje.

Naučnici dokazali: Ovo je najbrži način da popravite samopouzdanje!

foto: Shutterstock

Proslavite male pobede

Jednom kada krenete na put gradnje samopouzdanja, srešćete se i s negativnim i pozitivnim situacijama, ali važno je usredsrediti se na one pozitivne. Pomislite (a možete i zapisati) šta ste danas postigli, a da vam je do pre nekoliko dana ili nedelja bilo nezamislivo.

Bilo da ste nadređenim predložili novi autorski projekat, izdavačima poslali rukopis svoje knjige, izašli na kafu s koleginicom koju površno poznajte ili se ohrabrili da obučete haljinu koju ranije nikada ne biste, slavite te male pobede.

Prepoznajte pozitivne pomake i neka vam oni budu vodič za dalje.

Pregledajte ormar sa odećom

Iako odeća nikako ne čini čoveka, činjenica je da se sami sa sobom bolje osećamo ako nosimo komad koji nam odgovara, koji naglašava naše prednosti, a skriva „nedostatke“. Osim toga, pojedinac se svakodnevno menja. Naš gubitak kilograma, napredak u karijeri, ostanak kod kuće s decom, preseljenje na drugi deo sveta sa drugačijom klimu, kao i starenje uticaće na našu potrebu za različitom odećom.

Kada imamo odeću koja odgovara našim potrebama i kada se u njoj osećamo zaista snažno, to se preslikava i na našu sliku o sebi. Biće nam lakše započeti razgovor s nepoznatom osobom, zatražiti povišicu, zauzeti se za svoja prava i jednsotavno iskoračiti iz zone komfora.

To nikako ne znači da treba baciti svoju odeću i obnoviti garderobu od glave do pete. Naprosto birajte one komade u kojima se osećate kao najbolja verzija sebe, a potom s vremenom ulažite u komade koji će vam trajati godinama.

Brinite o dotoku pozitivne energije

Dok smo u procesu gradnje samopouzdanja, te smo u njegovoj početnoj fazi još vrlo krhki, i najmanja nas sitnica može izbaciti iz takta. U vreme društvenih mreža to je lakše nego ikada pre.

Pratimo filtrirane i fotošopirane fotografije idealnih tela i savršenih života. I jedan pogled na to dok je naš život u rasulu može nas izbaciti iz takta. I zato sebi učinite uslugu i prestanite pratiti osobe koje vas živciraju i bacaju u depresivne misli. I ja sam to učinila i preporodila se.

Okružite se pozitivnim mislima, pozitivnim ljudima i pozitivnim informacijama s interneta

Usredsredite se samo na svoj put, a sve ostale nerealne situacije s društvenih mreža naprosto pokušajte da zaboravite. I ne brinite o tome šta kažu drugi ljudi. Slavite svoje male pobede i napravite plan za najbolju verziju svoga života, a ne tuđeg.

Osećajte se bolje u svojoj koži: Uz ove trikove lako ćete popraviti samopouzdanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs