naučno dokazano

Nikada ne biste pogodili: Ovo su godine kada je samopouzdanje najveće!

Samopouzdanje je na najvišem stepenu u 60-im godinama, tvrde naučnici

Zanimljivosti
11:03h Autor:
Nikada ne biste pogodili: Ovo su godine kada je samopouzdanje najveće!
Foto: Profimedia

Često se smatra da nam se mišljenje o sebi menja s godinama, a još češće se kaže kako nam samopouzdanje raste s godinama. Sada imamo i naučni dokaz!

Naime, istraživanje Američkog psihološkog društva sprovedeno na čak 164,868 ispitanika pokazalo je da nam je samopouzdanje na vrhuncu kada napunimo - 60 godina!

Izveštaj se temelji na više od 300 studija o samopouzdanju, sprevedenih na različitim grupama. Istraživanje je pokazalo kako se uzorak ponavlja, kada se uzmu u obzir godina rođenja, pol i nacionalost.

Naučnici dokazali: Ovo je najbrži način da popravite samopouzdanje!

foto: Profimedia

Samopouzdanje je tako kod velike većine ispitanika raslo s njihovim godinama, a najviši stepen je postiglo sa 60 godina te se otprilike na istom nivou zadržava sledeću deceniju.

Samopouzdanje ipak sa 70 godina počinje da opada te se trend nastavlja i u osamdesetim godinama. U devedesetima, nažalost, rapidno pada, izveštava The Cut, a prenosi Harper's Bazaar.

Samopouzdanje se definiše kao subjektivna procena osobe svoje vrednosti kao osobe.

Trenirajte bez obzira na temperaturu: Neka vrućina ne utiče na vaše samopouzdanje!

foto: Profimedia

To što je najviše sa 60 godina pripisuje se tome da je čovek u tim godinama siguran u sebe te da ne mari za to što drugi misle o njegovom fizičkom izgledu, i to najverovatnije zvog životnog iskustva.

S druge pak strane, pritisak društveih mreža pripisuje se smanjenom samopouzdanju i to ponajviše kod mladih ljudi. Tako je jedno prošlogodišnje istraživanje otkrilo kako je "Instagram najgora moguća društvena mreža za mentalno zdravlje".

Osećajte se sjajno u svojoj koži: Šik komadi koji podižu samopouzdanje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs