prestanite ovo da radite

Raskrstite sa ovim jutarnjim navikama: 6 grešaka zbog kojih ste konstantno umorni!

Prekinite sa ovim jutarnjim ritualima jer vam nanose više štete nego koristi

Lifestyle
Autor:
Raskrstite sa ovim jutarnjim navikama: 6 grešaka zbog kojih ste konstantno umorni!
Foto: Shutterstock

Nakon dobrog sna, važno je i kako započinjete novi dan jer od toga će zavisiti vaše dobro raspoloženje, produktivnost i nivo energije u telu.

Uzimate mobilni čim otvorite oči

Loša navika je ujutro ostati još 20 minuta u krevetu s mobilnim u rukama.

"Krevet služi prvenstveno za spavanje. Ako ostanete u krevetu, tada se u vama stvara osećaj kao da je vreme za spavanje, a ne za početak dana", objašnjava dr. Raj Dasgupta sa Američke akademije za medicinu spavanja.

Nije dobro ni ostati u krevetu i dremati 'još samo 10 minuta jer se tih 10 minuta može pretvoriti u sat vremena spavanja i buđenja usred REM faze.

Nakon buđenja iz dubokog sna bićete više umorni tokom dana nego da ste se ustali nakon što ste se prvi put probudili.

Šta nam telo poručuje ako stalno osećamo umor: Otkriven pravi uzrok svakodnevne iscrpljenosti!

foto: Profimedia

Ne popijete nešto ujutro

Dok spavate, vaše telo troši tečnost koju ste popili tokom dana, što znači, ako spavate idealan broj sati, da ste 8 sati bez vode. Kada telo nije hidrirano kako treba, nivo energije se smanjuje.

Istraživanje Laboratorija ljudskog rada na Univerzitetu Konektikut u SAD-u pokazuje da čak i blaga dehidracija rezultira umorom i razdražljivošću. Zato, nakon buđenja popijte nešto - čašu vode, čaj, kafu...

Ne tuširate se ujutro već pre spavanja

Dr. Dasgupta kaže kako nije najbolja ideja, iako se veruje suprotno, tuširati se vrućom vodom pre spavanja.

"Kada utonete u duboki san, temperatura vašeg tela se spušta. Tuširanje vrućom vodom naveče je nešto kao vežbanje - nije dobra ideja jer povećava temperaturu tela pa je potrebno više vremena da se ohladi i da utonete u san", pojasnio je, a prenosi Men'sHealth

Dodao je da je bolja ideja istuširati se ujutro i tako se bolje razbuditi. Neke studije pokazuju da tuširanje prohladnom vodom može poboljšati raspoloženje kod ljudi sklonih depresiji, a plivanje u hladnoj vodi smanjuje osjećaj umora.

Ne vežbate nakon buđenja

Jutarnja aktivnost učiniće da se osećate punim energije tokom celog dana i zato se isplati ustati ranije pa vežbati, prošetati, trčati...

Prema stručnjacima Klinike Majo, vežbanje preplavljuje vaše telo endorfinom - hormonom sreće koji nas čini pomalo euforičnim, dok u isto vreme donosi više kiseonika i hranjivih materija u tkivo.

Dodatni kiseonik u telu znači da će srce i pluća raditi bolje i davati vam više energije. Ne mora to biti sat vremena vežbanja ili trčanja, dovoljno je 10 minuta, recimo brze šetnje po kraju ili dobrog istezanja.

Umor nestaje kao rukom odnesen: Osvežite lice ovim tonikom, pucaćete od energije! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ne izlazite na svež vazduh

Istraživanja pokazuju da su ljudi, koji imaju manje nivoa vitamina D, skloniji sindromu hroničnog umora. Između ostalog, taj vitamin proizvodi se u telu ako je izloženo suncu i zato je izuzetno bitno boraviti napolju što više.

Osim toga, sunčeva svetlost smanjuje nivo melatonina (odgovornog za dobro spavanje) u telu i razbuđuje vas.

Kada se nedostatak vitamin D popravi, nivo energije u telu raste. Stručnjaci kažu da pomažu i dodaci ishrani sa pomenutim vitaminom.

Slušate pogrešnu muziku

Istraživači pokazuju da je muzika sa između 120 i 145 beatova u minutima najbolja za razbuđivanje. Podstaknuće vas da brže izađete iz kreveta, brže vežbate i budete produktivniji..

Top 6 saveta za lako razbuđivanje: Pobedite potrebu da ujutro ostanete duže u krevetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs