Praznik

Sveta Petka pomaže svima: Kad ti se javi u snu došlo je vreme čuda!

Ova svetiteljka je velika zaštitnica žena, pa joj se mole i praznuju je i one koje imaju i one koje nemaju većih problema

Lifestyle
15:13h Autor:
Sveta Petka pomaže svima: Kad ti se javi u snu došlo je vreme čuda!
Foto: Profimedia

Dvadesetisedmi oktobar je dan kada Srpska pravoslavna crkva praznuje dan posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - u narodu poznat kao Sveta Petka.

Žene smatraju da je Sveta Petka njihova zaštitnica pa joj se mole i one koje imaju i one koje nemaju nekih težih problema. Kako bi bile u njenoj milosti, ženama se savetuje da na dan ove svetiteljke ne rade teže poslove.

Zbog velikih čuda koji su se dešavali na dan Svete Petke, kao što su iznenana ozdravljenja, mnogi čekaju upravo taj dan da odu u crkvu i upale sveću za bolesne sa iskrenom nadom u srcu i željom za pomoć blagodarne svetiteljke.

Osim što je poznata po pomoći pri ozdravljenju, Sveta Petka zna i da opomene one koji greše.

Svi koji su spaseni i izvedeni na pravi put - put iskupljenja i danas pričaju o ženi u crnom plaštu...

Čudesna moć molitve: Dokazano isceljuje, evo kako!

Jedan oficir JNA i član tada neprikosnovene Partije, zatečen je na kolenima na podu beogradske kapelice udubljene u steni ispod zidina kalemegdanske tvrđave, posvećene svetoj Petki. Kad ga je neko od vernika upitao kako on, kao vojno lice, tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja uprkos Partiji koja mu to zabranjuje, on je odgovorio: "Ova crkvica mi je spasla život".

Za vreme Drugog svetskog rata ja sam ovde u blizini bio napadnut od strane nemačke patrole i gonjen policijskim psima koji su mi bili za petama. Spas sam potražio u ovoj pećinici – crkvici koja tada nije imala ni vrata koja bi me mogla zaštititi od pasa. Utrčavši u crkvicu ja sam očekivao da će psi ući i rastrgnuti me pre dolaska patrole. Međutim, psi su stigli i lajali, ali nisu ulazili dalje od praga.

Utom su stigli i policajci i jedan od njih je kročio unutra sa pištoljem i baterijom. U tom trenu stvorila se odnekud ispred mene neka žena u crnom odelu i stavši ispred mene raširila svoj plašt da me zakloni. Vojnik je šarao baterijom i preko mene i preko svih zidova i uglova kapelice, i nije me video.

Bio sam za njega nevidljiv! Vojnici su odjurili dalje, a žena u crnini je nestala. Tek posle dva sata ja sam skupio hrabrosti da izađem iz kapelice, ne znajući da li su moji gonioci u blizini, ali je napolju sve bilo mirno i delovalo je umirujuće.

Ruski naučnici dokazali da je molitva lek: Obnavlja ceo organizam, smanjuje stres i pruža sigurnost

Na periferiji Beograda, u Železniku, nalazi se čudotvorni izvor velike hrišćanske svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke. Izvor se nalazi u prelepoj šumi koja na sve strane odiše božanskim mirom i blagoslovom Svete Petke.

Legenda kaže da je izvor nastao kao izraz zahvalnosti oca, zbog čudesnog izlečenja svoje bolesne kćeri.

Nekada davno baš ovom trasom, vodio je put od Ostružnice do Beograda.

Bogati i ugledni ostružnički trgovac ovim putem često je svoju kćer, slepu od rođenja vodio kod lekara u prestonicu. Na jednom od takvih proputovanja, zastali su pored izvora malo da se okrepe, umiju i popiju malo hladne izvorske vode. Sledeće jutro, posle buđenja kroz plač, devojčica je uzviknula da vidi svetlost. Tu noć u snu trgovcu se javilaSveta Petka.

Kao znak zahvalnosti, na tom mestu bogati trgovac je uredio izvor i postavio mermernu ikonu Svete Petke.

Telo je ogledalo duše! Drhtimo od straha, crvenimo od stida: Kako emocije stvaraju bolesti!

Prema predanju, čudotvorni izvori Svete Petke nastali su prilikom prenošenja njenih svetih moštiju, iz Carigrada, preko Srbije, dalje putem za Rumuniju do grada Jaši.

Na svim mestima gde je povorka zastajala da prenoći, nastajao je čudotvorni izvor sa svetom i lekovitom vodom.

Kad putujete na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom: Ponesite samo ovo i ne brinite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs