Pravila ponašanja

Kad putujete na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom: Ponesite samo ovo i ne brinite!

Neka se poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi
Lifestyle
15:28h Autor:
Foto: Profimedia

Manastir Ostrog za mnoge od nas predstavlja sam dodir sa Bogom, čvrst dokaz da je Svetac među nama i da nas štiti. Da biste pristupili takvoj svetinji morate poneti čisto srce.

 

Ono što je najvažnije kada planirate posetu manastiru Ostrog, ali i bilo kom drugom manastiru je da znate gde dolazite, da verujete u moć molitve i da znate cilj zbog kojeg dolazite.

 

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi.

 

U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice duhih rukava.

 

Monah sa Ostroga upozorava: Mladi su nam drogirani zombiji, pakao smo sami stvorili!

 

Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale.

 

Ako planirate da pešačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vernici se zavetuju te taj put prolaze bosi.

 

Vernici koji dolaze na prenoćište u Manastir Ostrog imaju mogućnost da prenoće u konaku Donjeg ili Gornjeg manastira. Konaci su često puni pa vernici spavaju ispred manastira ali su im obezbeđena ćebad kako bi izdržali noćne hladnoće.

 

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete poneti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost, a uz to možete poneti i neki dar bratstvu manastira.

 

Poklonici najčešće nose darove u vidu šećera, kafe ili ulja, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.Postoji staro verovanje koje kaže da posetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj ne pričate.

 

Na Ostrog se dolazi sa verom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

 

Još jedno čudo Svetog Vasilija: Kad su je svi lekari otpisali, devojčica (6) isceljena molitvom!

Foto: Dragan Kadić/ Kurir
Foto: Dragan Kadić/ Kurir

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs