U ravni sa muškarcima

One su Arapske gazele i znaju za šta žive: Bogate smo, uspešne i vozimo skupa i brza kola! (FOTO)

Od 2016. postoji auto-moto klub koji okuplja ljubiteljke skupocenih automobila, a članice su uspešne poslovne žene, studentkinje, ali i domaćice

Lifestyle
11:58h Autor:
One su Arapske gazele i znaju za šta žive: Bogate smo, uspešne i vozimo skupa i brza kola! (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram / arabiangazelles

Do nedavno je Hanan Mazuzi Sobati morala da se nosi s izrazitim seksizmom. Na autodromu u Dubaiju održavaju se svake godine Track days - dani kad vlasnici trkačkih automobila mogu u sigurnim uslovima na pisti da isprobaju mogućnosti svojih luksuznih "ljubimaca".

Naravno, smatra se da su na takvim mestima žene samo ukras, ali odnedavno su shvatili da to nije tako i muški rod moraće da se pomiri s činjenicom da u desetak automobila sede i žene. Sobati, inače direktorka kompanije koja se bavi trgovinom naftnim proizvodima, obožava da juri svojim sportskim automobilom.

"U početku su mislili da sam nečija pratnja i da sedim na suvozačkom mestu. Za njih sam bila nevidljiva!" kaže Sobati. Njena kolegica Džejlin Džarvi kaže da je i s njom bila slična situacija.

"Ako se pojavite na takvim događajima, a žena ste, budite sigurni da svi misle da ste nečija devojka ili žena. Svi bulje u tebe i to zna da bude dosta neprijatna situacija."

"Počelo je da me nervira to što ne samo da se od vas očekuje da ne budete tamo, nego stvarno tu niste dobrodošli", kaže Sobati. Usred užasne buke motora, dima spaljenih guma i mirisa benzina, rodila se ideja - osnivanje Arabian Gazelles (Arapskih gazela), prvog ženskog superkar-kluba. Na osnovu fotografija s Instagrama, većina Dubai doživljava kao Diznilend za odrasle - mesto gde se ispunjavaju sve želje i gde sunce uvek sija.

"Ovamo dolaziš da zaradiš novac. Ovde si s razlogom, ali takođe možeš u tome i da uživaš", kaže Džarvi, inače pilot na interkontinentalnim komercijalnim letovima, rođena u Americi.

Glamur, novac i lepota ovog grada je samo maska: Dubai krije 10 stravičnih tajni!

Džarvi je odrastala maštajući da će jednog dana imati svoj Porše ili obilaziti Emirate u svom Ferariju 599 sa 620 konjskih snaga. Prekomerno bogatstvo nekima dopušta da ispune sve svoje fantazije, a njihova želja da poseduju uvek najnovije modele, omogućila je i drugima da dođu za manje novca do ovih automobila. Dovoljno je pogledati lokalnu veb stranicu Dubizzle i videti da tamo ima zaista automobila za svačiji ukus.

"Ovde su cene za takve automobile 50% niže nego u drugim velikim gradovima širom sveta. Bila bih glupa da to ne iskoristim i ne kupim sportski auto", kaže Džarvi. Ona je jedna od 80 žena iz 17 zemalja koje je Sobati privukla u klub Arapskih gazela. Većina njih su vlasnice i direktorke kompanija, ali ima i visokopozicioniranih službenica ili pak i domaćica. Klub je osnovan pre dve godine, a iz dana u dan raste broj članica.

Sobati od ranije ima iskustva s industrijom luksuza. Rođena je u Alžiru, odrasla u Velikoj Britaniji, a u Dubai je došla iz Katara. Na fotografijama iz detinjstva često može da se vidi kako se igra s bratovljevim autićima.

"Jedan od najgorih dana u mom životu je kad je poginuo Ajrton Sena", kaže ona. Otkriva da u kupovinu automobila ide sa svojim mužem, ali dodaje da se on u njih baš i ne razume previše i nije toliko zaluđen njima. U svojoj kolekciji već ima Rolls Royce Drophead Phantom i Morgan Aero Supersport. Kupila ih je kad je bila članica kluba u kojem su 99% bili muškarci, pa je pomislila da sigurno nije jedina žena koja gaji ljubav prema brzim automobilima.

"Zato sam krenula za njima u potragu", kaže ona. Sobati je prvi put došla na "Track days" s dve komšinice 2016. godine, piše CNN.

Očitao lekciju bahatom vozaču: Para imaš kao blata, ali pristojnost ne može da se kupi! (FOTO)

"Pre nego što sam kupila automobil, vozila sam automobil svog muža i zbog toga sam na svečanom večernjem partiju bila u neku ruku - grozna žena. Drugi muževi su bili sablažnjeni mojom pojavom jer su se bojali da ne pokvarim njihove supruge", smeje se Sobati. Ali, društvene mreže odradile su svoj posao i proširile vest po svetu:

"Ja sam Arapske gazele pronašla na Instagramu", kaže 18-godišnja Gala Al Ketbi, članica kluba i studentkinja međunarodnih odnosa na Šardža univerzitetu i vlasnica Poršea 911 Carrera. Klub vrlo često organizuje razne aktivnosti, a sve više robnih marki i proizvođača sponzorišu klupske događaje, pa su se tako uključili i Mišelin i Meklaren koji za članice organizuju i razne radionice. Kompanije su svesne da je dobro povezati se s Arapskim gazelama jer bi im se svaki uloženi novac mogao ubrzo vratiti sa zaradom. Sobati kaže da su nedavno imali testiranje Ferrarija California T, vrednog 200.000 dolara za pet odabranih članica, a nakon probnih vožnji dve su odmah naručile taj automobil. Ferarijev direktor prodaje rekao im je da je to bio najbrži povraćaj ulaganja ikada. Ali postoji i prostor za stvarne promene u ovoj industriji. BMW je nedavno pozvao Gazele na okrugli sto na kojem se razgovaralo o percepciji brenda i dizajnu automobila.

"Volela bih da ima više takvih događaja", kaže Sobati koja je učestvovala i na Međunarodnom sajmu automobila u Dubaiju prošlog novembra, na forumu na kojem ranije gotovo da žena nije ni bilo.

"Mislim da se stvari menjaju. Proizvođači i trgovci sve ozbiljnije doživljavaju žene i traže njihovo mišljenje. Stvari se zaista kreću u željenom smeru", kaže Sobati. "Sada osećam da se stvari kreću onako kako želimo." A situacija se zaista jako menja. Pred kraj juna Saudijska Arabija prestala je da bude jedina zemlja na svetu u kojoj žene nisu smele da voze.

"Saudijske žene su već vozile s Gazelama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a kad se zabrana ukine, naš klub planira da pređe granicu i uzvrati posetu", kaže Sobati. "Ono što želim da se promeni je percepcija žena vozača brzih automobila. Želim da se shvati da one ne moraju da budu samo "komadi" koji sede na suvozačkom mestu, nego "komadi" za volanom. Super je pripadati ekipi žena koje barataju s mnogo informacija o automobilima i o njima superiorno razgovaraju", kaže Džarvi.

Bude se u luksuzu, stalno su na odmoru: Bahati život žena fudbalera! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs