Cenjena vladarka

Uvek je znala kako da dobije ono što hoće: Ni svi skandali nisu omeli vladavinu ruske carice Katarine! (FOTO)

Život Katarine II Velike obavijen je mnogim tajnama pa ni danas, više od 220 godina nakon njene smrti, ne prestaje da kopka javnost

Lifestyle
17:48h Autor:
Uvek je znala kako da dobije ono što hoće: Ni svi skandali nisu omeli vladavinu ruske carice Katarine! (FOTO)
Foto: Profimedia

Drugog maja davne 1729. godine rođena je Katarina II Velika, ruska carica poznata kao jedna od najmoćnijih vladarki svih vremena. Tokom njene vladavine Rusija je stekla veliku teritoriju na crnomorskoj obali, svladala poljske ustanke i tako postala dominantna sila istočnog i jugoistočnog dela Evrope. Kao predvodnica prosvećenog apsolutizma u Rusiji, Katarina je nastojala da svom carstvu pruži evropski tretman putem brojnih reformi.

Život Katarine II Velike obavijen je mnogim tajnama pa ni danas, više od 220 godina nakon njene smrti, ne prestaje da kopka javnost.

Bizarna tajna ruske carice: Ceo dvor je brujao o fetišu Katarine Velike!

foto: Profimedia

Ime joj nije bilo Katarina, a nije čak ni bila Ruskinja Međutim, najveća ruska vladarka čak nije ni bila Ruskinja. Katarina Velika rođena je kao nemačka princeza Sofija Avgusta Frederika fon Anhalt-Cerbst.

Zahvaljujući snažnim vezama koje je imala njena majka, mlada Sofija je mogla da bira između desetak prosaca iz svih krajeva Evrope.

Kako ju je majka celog života pripremala za dobar brak, odmah je upala u oči ruskoj kraljici Jelisaveti, koja je svog nećaka Petra odabrala kao naslednika, a u Sofiji je videla njegovu idealnu partnerku. Tako se s navršenih 16 godina Sofija udala u rusku porodicu Romanov i uzela novo ime Ekatarina (Katarina).

Velika tragedija na krunisanju poslednjeg ruskog cara: Vladavina obeležena krvlju! (VIDEO)

foto: Profimedia

Uvek bi dobila ono što je htela Katarina je bila vrlo mudra i znala je kako stvari da okrene u svoju korist, ali i u korist celog ruskog naroda. Videvši da njen suprug srlja u propast brzim okončanjem ratova s Pruskom, što Rusima nije bilo ni najmanje drago, uzela je stvar u svoje ruke. Prepoznala je priliku i nekoliko meseci kasnije, nakon abdikacije svog supruga potpomognute pritiskom naroda, sela je na presto kao samostalna ruska carica. Iako su u to vreme dvorom kružile glasine da nijedno njeno dete nije Petrovo, pa čak ni naslednik, to je nije omelo u vladanju.

Najpohotnija ruska carica imala 300 ljubavnika: Seks joj bio neophodan 6 puta dnevno! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Unapredila je kulturni život Rusije U početnom periodu Katarinine vladavine Rusko carstvo je u očima ostatka sveta bilo vrlo nazadno. Ona je čvrsto odlučila da to promeni prosvetiteljskim reformama, koje su uključivale rad na umetnosti i edukaciji. Prvobitno je utemeljila privatnu školu za devojčice iz viših društvenih slojeva, a kasnije je otvorila besplatne škole širom Carstva za svu decu. Istovremeno je sponzorisala brojne kulturne projekte, napisala nekoliko libreta za opere, skupljala umetnine i razmenjivala pisama s Volterom i Denijem Didroom, pozivajući ih u Rusiju. Štaviše, upravo je Didro bio taj koji joj je nadenuo nadimak Katarina Velika.

Najvoljenija srpska carica Milica: Vladarka izuzetne mudrosti i dobrote!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs