životna priča

Prabaka kraljice Elizabete II: Ona je zaprosila svog muža i započela trend belih venčanica! (FOTO)

Vladala je od 1837. do 1901. godine, a to je bilo razdoblje industrijskog, kulturnog, političkog, naučnog i vojnog napretka u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je u to vreme imalo ogromnu ekspanziju

Zanimljivosti
10:49h
Prabaka kraljice Elizabete II: Ona je zaprosila svog muža i započela trend belih venčanica! (FOTO)
Kraljica Viktorija, Foto: Profimedia

Viktorija je imala titulu "kraljica Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske", a 1876. godine dodala je i "carica Indije". Viktorija je prabaka današnje britanske kraljice Elizabete II, a donosimo neke zanimljive činjenice o njoj.

Viktorija nije bilo njeno ime

foto: Profimedia

Rodila se 24. maja 1819. godine kao Aleksandrina Viktorija u palati Kensington.Prvo ime nikad joj se nije sviđalo i uvek je volela da je zovu Viktorija, pa je to s vremenom postalo uvreženo.

Jedna stvar bez koje kraljevska porodica nigde ne ide: Morbidno pravilo uvela kraljica Elizabeta!

Imala je nesrećno detinjstvo

Njen otac princ Edvard preminuo je kada je imala osam meseci, a njena majka princeza Viktorija postala je bliska sa svojim savetnikom sirom Džonom Konrojem. On je hteo da malena Viktorija bude odgajana jako strogo, s čime se njena majka složila i sve prepustila njemu.

Viktorija se zato nikad nije smela družiti s drugom decom i celo vreme bila je okružena odraslima koji su pazili na nju. Morala je deliti sobu sa majkom i nije joj bilo dozvoljeno da hoda niz stepenice bez da je neko drži za ruku.

Takav sistem strašno strogog vaspitanja kasnije se počeo nazivati "kensingtonski sistem", prema palati u kojoj je odrasla. Viktorija je kasnije rekla kako je Džon Konroj "utelovljenje demona".

Bila je poliglotkinja

Iako nije išla u školu, imala je najbolje obrazovanje. Od detinjstva je tečno pričala francuski, italijanski i nemački, a znala je i latinski. Kasnije je počela učiti indijski jezik hindustani. Bila je jako dobra u matematici, muzici i slikanju.

Zbog nje kraljevska porodica živi u Bakingemskoj palati

foto: Profimedia

Viktorija je prva britanska vladarka koja je počela živeti u toj londonskoj palati. Preselila se tamo 1837., kada je imala 18 godina i postala mlada kraljica. Tada je Britansko carstvo uključivalo Australiju, Novi Zeland, Kanadu, Južnu Afriku, Indiju kao i ostrva Jamajku i Barbados.

8 skandala koje britanska kraljevska porodica želi da zaboravimo (FOTO)

Bolovala je od hemofilije

Poznata i kao "kraljevska bolest", hemofilija se uglavnom nasleđuje. Zbog mutacije hromozoma X krv se ne zgrušava. I njeni potomci imali su problema sa tom bolesti. Sin Leopold preminuo je jer zbog prevelikog gubitka krvi nakon što je pao, unuk Fridrih iskrvario je do smrti kada mu je bilo samo dve godine, a unuci Leopold i Moris preminuli su od posledica hemofilije u ranim tridesetima.

Zaprosila je svog budućeg muža

Nekoliko dana pre svog 17. rođendana Viktorija je upoznala svog nećaka princa Alberta. Odmah joj se svideo i uz blagoslov strica Leopolda, kralja Belgije, zaprosila ga je 15. oktobra 1839. godine. Ona je tada već bila kraljica pa on nju nije smeo da prosi. Bili su u braku 21 godinu, do njegove smrti.

Pokrenula je trendove za venčanja koje pratimo i danas

foto: Profimedia

Do tada su venčanice uglavnom bile u bojama, ali Viktorija je odlučila da obuče belu satensku haljinu ukrašenu čipkom za svoju svadbu. Smatrala je da će se čipka najlepše videti u toj boji, a htela je i podstaći proizvodnju u industriji čipke. Na haljini su bili izvezeni cvetovi narandže, inače simbol plodnosti, a štep je bio dugačak 5,5 metara. Imala je cvetni venac od mirte i narandžinog cveta, bele cipele, dijamantske minđuše i safirni broš. Takođe je zabranila gostima da nose belo, a nakon venčanja uništila je uzorak koji je korišćen za njenu haljinu kako ga niko ne bi kopirao. Imala je 12 deveruša koje je sama izabrala, a one su takođe imale bele haljine koje je sama kraljica dizajnirala. Nosile su tirkizne broševe u obliku orla.

Sprema se skandal svetskih razmera: Kako će britanska kraljevska porodica preživeti ovo?!

foto: Profimedia

Nije volela političare

Kraljica se sukobljavala sa premiijerima sa kojima je morala blisko sarađivati. Jedini koji joj se sviđao bio je lord Melburn, sa kojim je bila bliska pa su postojale glasine da su u ljubavnoj vezi. Ali, za lorda Džona Rasela rekla je da je "tvrdoglav i nepristojan", za lorda Palmerstonea da je "užasan starac", dok je o Vilijamu Gladstoneu mislila da je "polulud i na mnogo načina smešan, divalj, nerazumljivi stari fanatik".

Pokušali su da je ubiju nekoliko puta

Barem šest puta kraljicu su hteli da ubiju. Prvi pokušaj bio je 1840. godine, dok je Viktorija bila trudna sa prvim detetom. Edvard Oksford ispalio je dva pucnja prema njoj dok se vozila u kočiji u Londonu.

Optužen je za veleizdaju, ali je proglašen nevinim jer je bio lud. Dve godine kasnije Džon Frensis dva puta pokušao ju je ubiti, a Džon Vilijam Bin pokušao je pucati u nju pištoljem koji je napunio duvanom i papirom. Vilijam Hamilton, kojeg su nazvali "ljutitim Ircem", takođe je pucao u nju kada se vozila kočijom, dok ju je bivši vojnik Robert Pate udario štapom. Poslednji ozbiljni pokušaj ubistva bio je 1882. godine, kada je škotski pesnik Roderik Meklin pucao u kraljicu.

Kraljevska porodica obmanjivala narod: Fotografije Čarlsa i Dajane krile veliku tajnu! (FOTO)

Pola života provela je u tugovanju

foto: Profimedia

Njen suprug preminuo je sa samo 42 godine, 1861. Viktoriju je toliko pogodila smrt voljenog supruga da se povukla iz javnosti i počela zanemarivati svoje kraljevske dužnosti. Tada joj je popularnost počela opadati pa se nakon deset godina ponovo posvetila poslu. Ipak, do kraja života, a to znači idućih 40 godina, nosila je crninu. Takođe, nikad nije odustala od nekih rituala tugovanja za Albertom. Spavala je pored njegove slike svake noći, svako jutro odabirala mu je odeću i pripremala je.

Zvali su je "baka Evrope"

Ona i Albert imali su devetoro dece, a kako bi proširili britanski uticaj i izgradili saveze, većina njihovih potomaka venčala se sa pripadnicima drugih kraljevskih porodica po Evropi. Njenuh 42 unučadi može se pronaći u kraljevskim lozama u Nemačkoj, Rusiji, Grčkoj, Rumuniji, Švedskoj, Norveškoj i Španiji. Zato su je zvali "baka Europe".

Princ Hari i njegova voljena Megan Markl konačno u javnosti: Zaljubljena preko ušiju!(FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs