Velika razlika

Kako tradicija kaže: Da li su sveštenik i pop isto?

Situacije u kojima se reč upotrebljava su različite - od bezazlenih, kada neko sa dozom ponosa govori o "našem popu", pa do prilično zlonamernih i zluradih
Lifestyle
21:10h Autor:
Foto: AP / Sergei Chuzavkov

Često se desi da se o sveštenim licima Srpske pravoslavne crkve govori kao o "popovima". Situacije u kojima se reč upotrebljava su različite - od bezazlenih, kada neko sa dozom ponosa govori o "našem popu", pa do prilično zlonamernih i zluradih. Ipak, i jedni i drugi uglavnom ne znaju pravo značenje ove reči, kao ni to da li ju je primereno uopšte koristiti.

 

U svakodnevnom govoru često ćete čuti da neko za sveštenika kaže da je "pop". Reč potiče od iskvarenog izgovora grčke reči "papas", što znači - otac. I zaista, u korenu većine jezika sa naših prostora za sveštenika se koristi reč "otac", naravno, u duhovnom smislu, baš kao što je na grčkom - "papas". U svom iskvarenom obliku reč "pop" se kod nas koristila od davnina, i dokle god se zasnivala na ljubavi i iskrenosti, imala je pozitivno značenje.

 

Jezivo proročanstvo starca Lavrentija: Crkve će postojati, pravoslavni hrišćani u njih neće smeti!

 

Ipak, vremenom je poprimila pejorativno značenje. Prvo, Turci su od Grka preuzeli reč i sa "pope" počeli da oslovljavaju kaurske sveštenike. Ekvivalentno duhu našeg jezika, to bi bilo slično reči "ćale", samo na turskom. U mnogo novijoj istoriji, reč "pop" su masovno koristili komunisti ne praveći razliku u činu i zvanju sveštenstva i isključivo sa negativnim značenje. Slično, kod Rusa "pop-popvi" jeste pogrdna reč, sa izrazom velikog nepoštovanja prema svešteniku.

 

Najveći broj naših sveštenih lica će vam reći da im nije baš pravo kada ih neko oslovi sa "pope". Po tome da li neko koristi ovaj termin, kažu, uglavnom ćete lako odrediti stepen crkvenosti dotične osobe. Nažalost, naziv se odomaćio u našem jeziku i danas ga koriste razne grupe ljudi - od onih neupućenih do zlonamernih.

 

Kako crkva nalaže: Evo zašto treba krstiti decu što pre!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...