Anegdota

Tito je mrzeo ovu priču pa je branio da se prenosi: Kako mu je jedna baka oštro odbrusila!

Iako su ga svi voleli, jedna baka nije prezala da mu odgovori oštro
Lifestyle 25.04.2017. - 16:15h Autor: dnevno.rs
Foto: Profimedia

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen naziv za operacije "Švarc" nemačkih trupa u leto 1943. godine.

 

Cilj ove operacije bilo je razbijanje grupa otpora, kako aktuelnog, tako i potencijalnog, i čvrsto posedanje jadranskog zaleđa, što je dobilo na važnosti nastupanjem Saveznika u Sredozemlju.

 

U velikom obruču u kome se tada nalazio Vrhovni štab javljeno je da je 9. juna 1943. godine Tito ranjen u ruku na brdu Milinklade na planini Ozren. O ovom događaju postoji i sačvana fotografija koju je načinio pukovnik Savo Orović.

 

Ovim rečima je Tito zaprosio Jovanku: Kako je nepismena Ličanka postala najotmenija prva dama!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

O događaju koji je usledio nema fotografija, ali je ostala jedna anegdota. Naime, sa jednom rukom u zavoju i štapom u drugoj ruci, bez oružja, Tito je tih dana sa ostalim članovima štaba išao preko planinskog prevoja. Na uskoj stazi susreli su neku staricu. Videvši je, Tito joj je rekao da se skloni kako bi vojska mogla da prođe.

 

"Eh, i ti si mi neki vojnik, kad ni puške nemaš!" odbrusi mu starica nakon što ga je odmerila od glave do pete. Tito navodno nije voleo ovu priču i nikada je nije pričao u javnosti.

 

Anegdota je počela da se prepričava tek nakon njegove smrti, slično kao i ona o gradu u Srbiji u koji maršal nije voleo da odlazi i koji je zaobilazio u širokom luku.

 

Tito nikad nije posetio majčin grob: Tajna koja je značila samo jedno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...