Poučna priča

Kako da ovladamo karmom: Energija koju šaljemo kad tad nam se vrati!

Priča nas uči da niko ne može da izbegne akciju – karmu, drugim rečima – tako što bi jednostavno prestao da deluje
Lifestyle
14:10h Autor:
Kako da ovladamo karmom: Energija koju šaljemo kad tad nam se vrati!
Foto: Thinkstock

Svako od nas se kad tad zapita koliko naše delovanje utiče na druge i kako će to da nam se vrati. Ova priča može mnogo da vam pomogne u vezi sa tim.

"Učitelju, sve mi izgleda toliko komplikovano", požalio se jedan učenik. "Vidim da karma i reinkarnacija idu ruku pod ruku, ali kada pomislim na sve one akcije koje samo u jednom životu učinim, i kada ih pomnožim s Bog zna koliko života, zgrozim se. Interakcija uzroka i posledice mora da je gotovo bez kraja."

Mudra priča koja vas oslobađa briga: Ugledajte se na stolara!

"I jeste", složio se učitelj, "sve dok čovek pokušava da razreši karmu u spoljašnjem svetu. Jedna želja vodi ka drugoj, i tako u nedogled. Svaka želja mora da se ispuni i svaka akcija mora da se sprovede do kraja."

"Čak i trivijalne želje?" nastavio je učenik zbunjeno. "Šta ako sam nekad možda poželeo da u nekom trenutku pojedem sladoled?"

"Čak i to", učitelj odgovori odlučno. "Sva energija koju pošalješ, ma koliko slaba bila, mora da ti se vremenom vrati."

Karmički horoskop: Vage treba da porade na inicijativi, Lavovi ne smeju da omalovažavaju slabije!

Učenik podignu ruke u očaju. "Onda sve izgleda potpuno bez nade! To je kao da pokušavam da umirim talase na okeanu!"

"To je veliki posao, slažem se", učitelj odgovori. "Ipak, nije toliko težak koliko se čini. Upitaj se ovo: Šta je to što uzrokuje da se talasi uopšte pojave? Vetar. Bez vetra, površina okeana automatski postaje mirna. Na sličan način, kada se oluja iluzije smiri u umu, talasi akcije i reakcije spolja automatski se smiruju.

Dakle, ono što treba da radiš je da umiriš talase svog uma dubokom meditacijom i onda u meditaciji da se oslobodiš svesti o egu. Kada prestaneš sebe da posmatraš kao uzročnog faktora, talasi iluzije mogu da nastave da se dižu i spuštaju spolja, ali na tebe više neće imati uticaja."

"Da li bi pomoglo", upitao je učenik, "kada bih potpuno prestao da delujem?"

"Hajde samo pokušaj!" nasmešio se učitelj. "Videćeš da jednostavno nije moguće da prestaneš da deluješ. Čak bi i odluka da se prestane s delovanjem bila oblik projektovanja ega prema spoljašnjosti; zato bi bila neka vrsta akcije."

Ulepšajte život karmičkim lekcijama: Blizanci treba da budu uporniji, a Vage da održe svoj identitet

"Upoznao sam jednom jednog čoveka koji je bio odrpan, odeven u prljave krpe i rekao sam mu: "Zašto se tako oblačiš? Nisi toliko siromašan da nemaš drugo". Rekao je ponosno: "Odrekao sam se svega." Na to sam mu odgovorio: "Naprotiv, ti si se vezao, samo na drugi način – za nered"."

Priča nas uči da niko ne može da izbegne akciju – karmu, drugim rečima – tako što bi prestao da deluje. Ali ono što se preporučuje je pravilno delovanje u skladu a našim položajem – iz odgovornosti, bez vezanosti, bez želje za plodovima rada. Dakle, ako tako deluješ, postupno se oslobađaš vezanosti za karmu.

Vreme je za novi početak: Promene koje će ovog proleća da vam ulepšaju život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs