Pravljenje roštilja je prava prilika za druženje oko žara i razmenu saveta za to koje meso je najbolje i koliko ga treba peći.

Kako biste uživali u ovome, donosimo vam nekoliko saveta koji će vam osigurati mesto vrhunskog roštiljdžije.

meso.jpg
Foto: Shutterstock

1. Kakvo meso kupiti

Meso koje birate za pečenje na roštilju ne sme da bude krto. Svinjski vrat prošaran masnijim delovima je idealan.

2. Kako pripremiti i seći meso

Komadi mesa za roštilj ne smeju biti pretanki da se ne bi presušili, ali ni predebeli da uz ivicu ne bi zagoreli, a sredina ostala nepečena.

KAD JE VREME ZA MARINADU  stock-photo-marinating-meat-with-spices-and-onion-127174205.jpg
Foto: Shutterstock

 3. Kad je vreme za marinadu

Marinadu, koju god da izaberete, pripremite dan pre roštiljanja i u nju uvaljajte meso. Pre pečenja ga izvadite i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.

4. Šta s vatrom i rešetkom

Jačina vatre je vrlo važna. Ako je prejaka, meso će biti ugljenisano, a ako je preslaba, dobićete efekat kao da je kuvano.

rostilj.jpg
Foto: Shutterstock

 5. Kako i kad okrenuti meso

Sve meso koje se priprema na roštilju "trpi" samo jedno okretanje. Treći je put nepotrebno, jer se meso može presušiti.

6. Šta kad se meso skine s roštilja

To je trik koji majstori koriste kako bi se sokovi u mesu "smirili" i višak sokova i vode ocedio, a komad ostao sočan i mekan: neka meso odstoji dobro poklopljeno u posudi koja je na toplom mestu.