Pravljenje roštilja je prava prilika za druženje oko žara i razmenu saveta za to koje meso je najbolje i koliko ga treba peći.
Kako biste uživali u ovome, donosimo vam nekoliko saveta koji će vam osigurati mesto vrhunskog roštiljdžije.
1. Kakvo meso kupiti
Meso koje birate za pečenje na roštilju ne sme da bude krto. Svinjski vrat prošaran masnijim delovima je idealan.
2. Kako pripremiti i seći meso
Komadi mesa za roštilj ne smeju biti pretanki da se ne bi presušili, ali ni predebeli da uz ivicu ne bi zagoreli, a sredina ostala nepečena.
3. Kad je vreme za marinadu
Marinadu, koju god da izaberete, pripremite dan pre roštiljanja i u nju uvaljajte meso. Pre pečenja ga izvadite i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.
4. Šta s vatrom i rešetkom
Jačina vatre je vrlo važna. Ako je prejaka, meso će biti ugljenisano, a ako je preslaba, dobićete efekat kao da je kuvano.
5. Kako i kad okrenuti meso
Sve meso koje se priprema na roštilju "trpi" samo jedno okretanje. Treći je put nepotrebno, jer se meso može presušiti.
6. Šta kad se meso skine s roštilja
To je trik koji majstori koriste kako bi se sokovi u mesu "smirili" i višak sokova i vode ocedio, a komad ostao sočan i mekan: neka meso odstoji dobro poklopljeno u posudi koja je na toplom mestu.