Za većinu soseva, ali i za kuvani paradajz (čak i u spremanju jela poput sataraša za one kojima smeta kožica i zbog nje imaju problema sa želucem) treba nam oljušteni paradajz, a to nije nimalo jednostavan posao. Njegova kora zna da bude "tvrdoglava", pa ljuštenje neretko ispadne pravo mučenje.
Zato vam donosimo nekoliko trikova s kojima ćete ovo povrće vrlo brzo oljuštiti.
1. Zagrejte vodu u loncu i pustite je da provri. Za to vreme nožem koru paradajza rasecite u X, pa ga stavite u kipuću vodu na 20 sekundi.
Izvadite ga iz vode i prebacite u posudu s hladnom vodom i ledom, a rukama jednostavno uklonite omekšanu koru. Ovako brzo možete očistiti veliku količinu paradajza, a on će zadržati ukus.
2. Paradajz operite i očistite. Stavite ga u kesicu, pa u zamrzivač i pustite da se zamrzne. Pre kuvanja ga samo ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi 10-15 minuta, koža će skoro sama otpasti, samo je povucite prstima.
3. Treći način je nešto komplikovaniji i tako je najbolje sačuvati paradajz za kasniju upotrebu. Prvo zagrejte rernu. Prepolovite paradajz i složite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ga 12-15 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kad se ohladi, oljuštite kožu, ići će lako.