Kristina iz Ljiga je jedna od najlepših kuvarica u Americi: Proslavio ju je recept koji je za svaka srpska domaćica kida

Neverovatan život Kristine Milivojčević, najlepše srpske kuvarice u Čikagu, izgleda poput prave filmske priče!

Lifestyle
13:32h
Kristina iz Ljiga je jedna od najlepših kuvarica u Americi: Proslavio ju je recept koji je za svaka srpska domaćica kida
Foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

Kristina Milivojčević iz Ljiga zamišljala je da jednog dana postane ekonomistikinja, te se u tom smeru i školovala. Međutim, neverovatan splet životnih okolnosti odvodi je u Amerku gde je mislila da će ostati samo 3 nedelje, a sada proslavlja punu deceniju života "preko bare". Nastanila se u Čikagu, a putovanje koje je trebalo biti samo odmor i upoznavanje zanimljivih destinacija, pretovrilo se u ostvarenje velikog sna. Kristina je postala jedna od najpoznatijih kuvarica, a njeni specijaliteti oduševljavaju uticajne ličnosti iz svih krajeva sveta. Njena odlučnost, upornost i puno rada i truda doveli su je u sam vrh čikaške kulinarske scene, sa nadimkom Šef Kiki.

Kako je izgledao put od studentkinje ekonomije do čuvene kuvarice?

Zanosna brineta ističe da je u Ameriku krenula sasvim spontano, na nagovor majke, a upravo ona joj je bila i velika inspiracija zbog profesije kojom se bavi.

- Završila sam gimnaziju, pa sam studirala ekonomiju, što se nikako ne poklapa sa kuhinjom ali moja ljubav prema kuhinji je nešto što je dar od Boga, jer je bila mnogo jača od svega. Od osnovne škole sam imala svesku u koju sam pisala recepte, gledala sam edukativne klipove vezane za hranu. Nije se desilo da prođe dan, a da nisam bila inspirisana nekom novom idejom ili da ne odgledam neki novi recept - ispričala je svojevremeno za strane medije, a potom je u nedavnom intervjuu za "Glas Srpske" otkrila:

Kristina Milivojčević
foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

- Mama mi je u to vreme bila prosvetni radnik i ikonopisac i s obzirom na to da je putovala svuda po svetu, na kraju se odlučila za život u Americi. Na njenu inicijativu sam došla ovde i počela da živim sa njom u Čikagu. Imala sam tada svega 21 godinu i u to vreme sam bila na trećoj godini ekonomskog fakulteta. Plan je bio da dođem samo na tri meseca, ali, evo, iza mene je već deset godina - priča Kristina koja je danas šef kuhinje i veoma uspešna preduzetnica.

Porslavile je palačinke

Nakon tri dana provedena u Americi počela je da radi i to na više mesta. Zaposlila se u restoarnu, kompaniji za uvoz alkohola, ali je i vozila lekove, te čistila kuće.

Svoju kulinarsku karijeru je započela u čikaškom restoranu „Moskva“, gde su njene Kiki palačinke (Kiki sweet crepe) postale jedan od omiljenih specijaliteta.

Potom se odvažila da otvori svoju kompaniju za čišćenje, a nedugo zatim i restoran.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

- Previše neprospavanih noći. Ali kada se podvuče crta, vredelo je. Kako je za mene porodica svetinja, ona je ta koja mi je dala snagu da istrajem - ispričala je Kristina za "Glas Srpske", a potom se osvrnula na našu kuhinju:

- Kada je u pitanju naša hrana, tradicionalna koju im ponekad spremim, najviše vole burek, sarmu i palačinke - kaže Kristina dodajući da sebe za deset godina vidi ostvarenu i u porodičnom smislu, sa decom, daleko od grada, stresa i gužve.

Kristina Milivojčević
foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

Pored pohvala koje dobija za kuvanje za svih strana, na Kristinin račun stižu i komplimenti vezani za lepotu, koju je nemoguće ne primetiti.

- Ne mogu da sakrijem ono što mi je Bog dao, pa mi ponekad zasmeta kada ljudi misle da nisam prirodna ili me porede sa drugim devojkama. Lepim ljudima su verovatno sva vrata otvorena, ali lepota je mač sa dve oštrice. Svesna sam svog izgleda i koristim ga na pošten način. Lepotu oblikuju dobrota, humanost, ljubav, intelekt, stil, dobra energija. Samo fizička lepota nije dovoljna jednoj ženi - zaključila je Kristina.

Osim što je na poziciji šefa kuhinje, priprema švedske stolove koji očaravaju izgledom, a još više ukusom. Samo neke od Kristininih specijaliteta pogledajte u galeriji ispod:

1 / 8 Foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

Obožava Trampa

Kristina je aktivni član srpske zajednice u Čikagu koja je otvoreno podržala Donalda Trampa. Otkrila je da je imala prilike da upozna veoma bliske saradnike aktuelnog amričkog predsednika na raznim prijemima, te da su na nju ostavili sjajan utisak.

Napravite neodoljivo ukusne Nutela kocke po Kristininom receptu

Napomena čuvene kuvarice: Bitno je da nadjete dobar kalup!

Sastojci:

  • 300gr mlevenog keksa
  • 80 ml mleka
  • 3 kašike nutele
  • 100gr putera

Fil:

  • 400gr krem sira
  • 250ml slatke pavlake
  • 200gr nutele
Nutela kocke
foto: Printscreen Instagram / chefk1ki

Preliv:

  • 200gr čokolade
  • 2 kašike nutele
  • 20gr putera
  • 120ml slatke pavlake

Kako ga Kristina priprema?

Sjediniti mleveni keks sa mlekom, otopljenim puterom i nutelom, pa utisnuti u kalup koji ste prethodno premazali puterom. Nakon toga umutiti krem sir, dodati slatku pavlaku, umutiti pa dodati nutelu i onda sve umutiti zajedno jos jednom.

Sipati fil preko podloge od keksa i odložiti u frižider. Zagrejati slatku pavlaku u koju smo dodali puter da se otopi, pa preliti preko mlečne čokolade. Mešati sve dok se ne dobije glatka smesa, a zatim dodati 2 kašike nutele, opet promešati i preliti preko kolača i ostaviti da se lepo ohladi.

Najbolji recept za palačinke koje su Kristinu proslavile

Sastojci: (za 20-ak palačinki)

  • jaja - četiri komada
  • meko brašno - oko 400 grama
  • sveže mleko - oko pola litre
  • kisela voda - oko 400 ml
  • vanilin šećer - dve kesice
  • so - na vrh male kašičice
  • ulje - jedna kašika za smesu + za podmazivanje tiganja
Palačinke
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Za početak prvo umitte jaja, a posle toga dodajte vanilini šećer i so (samo na vrh male kašike).

A sada možete da dodate i sve ostale sastojke. Na prvom mestu po polovinu mleka i brašna, a onda opet sve to lepo umutite.

Posle toga možete da ponovite radnju, samo sa drugim polovinama mleka i brašna. Dodajte i njih, pa onda opet sve lepo umutite. Kad se smesa sjedini, onda lagano dodajte i ulje i kiselu vodu i mutite još malo.

Obratite pažnju da smesa koju ste napravili nema grudvice, a kad završite sa mućenjem, onda možete da ostavite da odstoji nekih pola sata u frižideru.

Tiganj podmažete uljem i lepo ga zagrejete. A onda kutlačom sipate deo smese dovoljan za jednu palačinku i pustite da se razlije po tiganju.

Imajte na umu da nije neophodno da non-stop dodajete ulje na tiganj, već recimo posle svake tri ili četiri palačinke.Dovoljno je da na svaka 3-4 komada nanesete malo ulja.

Ako želite da vaše testo bude veoma mekano, trebalo bi da prekrijete tek ispečene palačinke kesom ili krpom i da pustite da odstoji nekih 10-ak minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs