U 51. godini pao je na Dorćolu, jeziva bolest ga je pokosila: Sahranila ga žena koju je do smrti ludo voleo

Bora Stanković umro je u 51. godini, a do smrti je voleo samo jednu ženu, koja ga je sahranila.

Lifestyle
U 51. godini pao je na Dorćolu, jeziva bolest ga je pokosila: Sahranila ga žena koju je do smrti ludo voleo
Foto: Wikipedia

Legendarni Borislav Bora Stanković bio je srpski pripovedač, romansijer, dramatičar i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Njegov roman "Nečista krv" i drama "Koštana" i danas su nezaobilazno štivo srpske književnosti, ali Borin privatni život daleko je manje poznat javnosti.

Njegov život obeležila je ljubav prema jednoj ženi koju je upoznao na neobičan način. Naime, pisac je bio sujeveran, verovao je u sudbinu, "fatalni čas" i da neka nedivljiva ruka vodi i upravlja svakim čovekom, pa i njime.

Jednog dana, šetajući ulicom Kralja Milana u Beogradu, zastao je ispred jedne fotografske radnje i u moru izloženih slika, ugledao ženu svog života. Kraj izloga je prošao još nekoliko puta, diveći se ženi sa slike. Međutim, nije znao ko je ona, a onda je sudbina ponovo umešala prste.

Isto veče, Bora se sa prijateljima pojavio na maskembalu, na kojem je bila i ona. Angelina Milutinović!

Sujeveran kakav je bio, znao je da je to - to! Prvo ga je saznanje da pred sobom ima ženu svog života uplašilo, priznao je kasnije da je hteo da pobegne, ali se ipak pribrao i, klecavih kolena, prišao dami i predstavio se.

Venčali su se nedugo potom i ostali zajedno "dok ih smrt ne rastavi". Imali su tri ćerke - Desanku, Stanku i Ružicu, a Bori je Angelina postala i ostala najveći oslonac u životu.

Prerana smrt

U jednoj trošnoj kući na Dorćolu tekli su poslednji minuti ovozemaljskog života Borisava Bore Stankovića. Umro je okružen svojim najmilijima. Pored njega su bile ćerke i supruga.

Umro je 21. oktobra 1927. godine, u 53. godini života.

Poslednji dan, jednog od najplodnijih pisaca na ovim prostorima, na svom početku nije nagoveštavao šta će desiti.

Bio je petak. Veče. Bora je stigao pred zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu. Pripremalo se izvođenje "Tašane". Nije ušao u zgradu. Pozlilo mu je i odmah je pozorišnim fijakerom prebačen u kuću koja je bila na obližnjem Dorćolu.

Pred ponoć je umro. Sahranjen je, kako je zabeležila istorija, 23. oktobra, u nedelju "bez muzike i pevačkog društva, bez učenika i profesora". U martu iste godine penzionisan je državnim ukazom. Zvanični podaci govore da je pisac preminuo od uremije, prenosi Danas.rs.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs