Otišao da propoveda hrišćanstvo plemenu, pa nastao pakao: Od tada više niko ne sme da kroči na ovo ostrvo

Iz daleka izgleda ko rajsko ostrvo, a ko mu se približi živ ne ostaje.

Lifestyle
Otišao da propoveda hrišćanstvo plemenu, pa nastao pakao: Od tada više niko ne sme da kroči na ovo ostrvo
Foto: Printscreen Youtube / TRT World

Ostrvo Severni Sentinel nalazi se u Bengalskom zalivu, nedaleko od obala Indije i Tajlanda, a svojim tirkiznim morem i peščanim plažama mami na uživanje. Međutim, ovo tajanstveno ostrvo turistima je zabranjeno za posetu, i to zbog vrlo bizarnog razloga.

Naime, ovo ostrvo nije moguće istražiti jer je dom jednog od najopasnijih plemena na svetu, čiji su članovi spremni da ubiju svakoga ko mu se približi, piše "Indeks.hr".

pleme sentineli
foto: Dinodia Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Izolovano pleme odbija kontakt

Izolovano pleme, koje broji oko 500 domorodaca, jedno je od najstarijih plemena, potiče još iz kamenog doba i nastanjuje ostrvo već oko 60 hiljade godina. Njegovi članovi su spremni da ubiju svakoga ko dođe na njihov teritoriju, zbog čega je zabranjeno približavanje ovom ostrvu, a postavljena je takozvana zona isključenja, koja se proteže u radijusu od 9,3 kilometra od ostrva.

Međutim, neki avanturisti su dozvolili da ih radoznalost nadvlada, i nekoliko njih je tokom godina prešlo u zonu isključenja – sa kobnim posledicama.

pleme sentineli
foto: Dinodia Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Napadi na ribare i humanitarce

Nekoliko ribara se 2006. godine previše približilo ostrvu i navodno su uhvaćeni i zaklani, a članovi plemena su napali i humanitarce koji su želeli da im pomognu nakon cunamija 2004. godine. Tada su helikopter, koji je dopremio hranu i pakete prve pomoći na ostrvo, gađali kopljima i strelama.

Kobna poseta ostrvu

Poslednja osoba koja se ilegalno uputila ka ostrvu bio je dvadesetšestogodišnji američki evangelista Džon Alen Čau, kojeg su 2018. godine misionari iz Misurija poslali na ostrvo s planom da živi s plemenom i propoveda im hrišćanstvo.

Džon je platio lokalnom ribaru da ga odveze do ostrva, a ribar ga je ostavio na oko 700 metara od obale. Prema opisu ribara, pripadnici plemena su Džona Alena Čaua usmrtili strelama i zakopali njegovo telo na obali ostrva. Uprkos naporima indijskih vlasti, Džonovo telo nikada nije pronađeno, a uhapšeno je sedam osoba, uključujući ribara koji mu je pomogao da pristupi ostrvu.

Inače, pleme navodno još uvek nije otkrilo vatru, a ručno izrađenim oružjem od metala napadali su svakoga ko bi im se približio. Međutim, u međuvremenu je uspostavljen prijateljski kontakt s plemenom, koje i dalje želi da bude izolovano, a indijske vlasti su prihvatile njihovu želju i svaki pokušaj da se neko približi ostrvu ili pokuša da uspostavi kontakt s domorocima tretira se kao krivično delo.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs