Pleme u kojem žive najlepše žene sa najtežom sudbinom: Muškarci su im začepili noseve iz šokantnog razloga

Žene pripadnice Apatani plemena nose jedan usud, a to je da moraju da poštuju tradiciju u kojoj žive zapušenih noseva. Međutim, one to vide samo kao sreću

Galerije
14:10h
1 / 7 Foto: Cezary Wyszynski/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Žene iz plemena Apatani nose čepove za noseve koji su napravljeni od tamnog komada drveta. Ovo pleme se nalazi u srcu Arunačal Pradeša, u Indiji i jedinstveno je po tome što njihove žene imaju zapušen nos ovim specijalnim čepovima.

Simbolizujući zrelost i prelazak u zrelo žensko doba, stavljanje čepova za nos je ceremonija koja se sprovodi kada devojčica dobije prvu menstruaciju.

Od 1970. godine, ova praksa umetanja čepova za nos se ne sprovodi, ali u ovom plemenu postoje žene koje još uvek imaju čepove za nos.

Apatani žene
foto: Cezary Wyszynski/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Smešteno u granicama doline Ziro, duboko u rustičnom prostranstvu ruralnog Arunačal Pradeša, nalazi se pleme Apatani, koje se takođe naziva Tani. Njihovi prastari običaji, posebno ritualno začepljenje nosa i tetoviranje na licu žena, postepeno su se smanjivali od 1970. godine, postajući odjeci prošlog vremena.

Čepovi i tetovaže su dizajnirani da zaštite žene.

Legenda priča priče o vremenu kada su se ove neobične prakse rodile iz nužde, kao štit protiv pljačkaša plemena. Sa svakim napadom, žene su bile te koje su prve stradala, jer su ih pljačkaši uzimali i vodili sa sobom.

Tada je poglavica Apatani odredio da će najlepše među njima nositi teret upadljivih ukrasa - velikih kružnih čepova za nos, poznatih kao iaping hurlo, pažljivo postavljenih da odvrate svaki zlonamerni pogled. Dopunjujući ove čepove, zamršene tetovaže na licima ovih žena imale su istu ulogu, prikrivajući privlačnost koja bi mogla privući neželjenu pažnju.

Apatani žene
foto: Cezary Wyszynski/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Pleme je takođe poznato po svojim plodnim močvarama.

Smešteni usred zelenog prostranstva plodnih močvara, Apatani žive prvenstveno od obilja pirinčanih polja i izobilja njegovih voda. Oni još uvek poštuju ritmove Donii-Pola, njihova domorodačka vera obožava nebeski ples Sunca (Donii) i Meseca (Polo). Dok običaj da ženama zapušavaju noseve teškim čepovima od drveta i da ih poružnjuju tetovažama polako pada u zaborav, prenosi brightside.me

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs