Veruje se da su pripadnici ovog plemena najzdraviji narod na svetu: Način na koji se hrane i žive je za poželeti

Pleme Hunza živi prema svojim pravilima koja diktiraju zdrav način života.

Lifestyle
Veruje se da su pripadnici ovog plemena najzdraviji narod na svetu: Način na koji se hrane i žive je za poželeti
Foto: Profimedia

Dvosatno putovanje preko klimavog visećeg mosta samo je prvi korak ka kuvanju večere u dolini Hunza u severnom Pakistanu, gde je poljoprivreda za samostalan život norma. Burušo žene svakodnevno putuju zajedno po drva za ogrev kako bi kuvale hranu poput čapatija ili testenine sa suvim kajsijama. Za njih je vredno truda, jer je večera važan ritual i vreme kada se njihove porodice okupljaju.

Pleme Hunza, takođe poznato kao Hunzukuch ili narod Burušo, je grupa domorodačka za Jasin, Hunza, Nagar i druge doline severnog Pakistana. Vekovima je ovaj udaljeni region ostao relativno izolovan od ostatka sveta, omogućavajući narodu Hunza da sačuva svoje drevne tradicije i način života.

Narod Hunza

Njihov stil života i svakodnevne navike čine ih zdravijim i fizčki spreminijim.

Narod Hunza je dobro poznat po svom posebnom načinu života, koji je čvrsto zasnovan na poljoprivredi i samodovoljnosti. Uzgajaju niz poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, ječam, kajsije i jabuke, na svojim terasastim poljima koja neguju na strmim planinskim padinama. Oni su u stanju da snabdevaju svoja polja redovnim protokom vode u ovoj sušnoj oblasti zahvaljujući sofisticiranom sistemu za navodnjavanje poznatom kao "kanats".

Hunza sela su obično izgrađena na visokim visoravnima, pružajući panoramski pogled na okolne planine koji oduzima dah. Njihove tradicionalne kamene kuće su dizajnirane da izdrže oštru planinsku klimu i često su visoke nekoliko spratova.

Hunza
foto: Profimedia

Jedan od najintrigantnijih aspekata Hunza kulture je njihova ishrana, za koju se veruje da doprinosi njihovoj izuzetnoj dugovečnosti. Narod Hunza konzumira pretežno biljnu ishranu, bogatu voćem, povrćem, žitaricama i orašastim plodovima. Kajsije su osnovna namirnica u njihovoj ishrani, a poznate su po svom ulju od koštica kajsije. Ljudi imaju dug životni vek, a neki dostižu i preko 100 godina.

Iako tvrdnje o pojedincima koji žive duže od 100 godina nisu neuobičajeni, bitno je napomenuti da su tačni podaci o rođenju u regionu retki. Bez obzira na to, veruje se da nekoliko faktora doprinosi njihovom produženom životnom veku:

Hunze
foto: Profimedia

Ishrana: Njihova ishrana je bogata svežim voćem i povrćem. Njihova konzumacija zdravih namirnica čini ih vitalninjim.

Aktivan način života: Neravni teren doline Hunza podstiče aktivan način života. Svakodnevne aktivnosti poput zemljoradnje, šetnje i penjanja po strmim padinama održavaju ljude Hunza fizički sposobnim.

Hunze, Pleme Hunza
foto: Profimedia

Nizak stres: Narod Hunza živi u čvrsto povezanoj zajednici koja podržava. Njihov način života bez stresa, jake društvene veze i bliska povezanost sa prirodom mogu doprineti njihovom blagostanju.

Čisto okruženje: Netaknuto okruženje doline Hunza, sa svežim planinskim vazduhom i netaknutim prirodnim okruženjem, verovatno doprinosi opštem zdravlju i dugovečnosti.

Hunze
foto: Profimedia

Pleme Hunza ostaje jedna od najzagonetnijih i najfascinantnijih kultura na svetu. Njihova udaljena lokacija, jedinstven način života i izuzetna dugovečnost i dalje osvajaju maštu sveta. Iako tajne koje stoje iza njihovog produženog životnog veka mogu ostati delimično obavijene velom misterije, ima mnogo toga da se nauči od naroda Hunza o važnosti zdrave ishrane, aktivnog načina života i značaju zajednice i prirode u promovisanju blagostanja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs