U noći kad je brutalno ubijena, ceo grad se tresao od straha: Zatim je "progovorio njen glas iz groba" i rešio misteriju

Misterija ubistva Teresite Base rešena je na neverovatan način.

Lifestyle
U noći kad je brutalno ubijena, ceo grad se tresao od straha: Zatim je "progovorio njen glas iz groba" i rešio misteriju
Foto: Printscreen Youtube/ GRAZY TV

Teresita Basa pronađena je mrtva ispod zapaljenog dušeka u svom stanu u Čikagu 1977. godine. Upravo je njen "glas iz groba" pomogao policiji da dođe do ubice.

Naime, u februaru 1977. čikaška policija ostala je šokirana slučajem koji je uključivao brutalno ubistvo sredovečne zdravstvene radnice Teresite Base. Pronađena je mrtva ispod zapaljenog dušeka u svom stanu u Čikagu.

Teresita je poreklom sa Filipina, a radila je kao respiratorni terapeut u jednoj bolnici u Čikagu. Gajila je ljubav prema muzici, a najviše je volela da svira klavir. Zapravo, ljubav prema muzici ju je i dovela u Čikago gde je magistrirala muziku.

S vremenom je njena ljubav prema muzici ostala zapostavljena i postepeno je svoju pažnju preusmerila na studije medicine, a kasnije se pridružila bolnici Edgevater u Čikagu kao medicinska sestra.

Na dan incidenta, Teresa je otišla na posao kao i svaki drugi dan ne sluteći šta će je zadesiti. Prema rečima njene prijateljice, ona je navodno napustila bolnicu u 17:30, nakon čega je sa njom imala telefonski razgovor koji je prekinula da bi primila muškog gosta. Važno je napomenuti da nije otkrila identitet prijatelja. Ono što se kasnije odigralo ostavilo je sve šokirane i zbunjene.

Sve je počelo nakon što su ljudi primetili da iz Teresinog stana izlazi dim, što ih je navelo da pozovu vatrogasce. Vatrogasna služba je rano ujutro primila poziv od stanara u njenoj aveniji, a vatrogasne službe odmah su stigle na lice mesta.

Dok su vatrogasci iskopali izvor vatre, pronašli su njeno beživotno telo. Nakon što je njeno telo otkriveno, policija je odmah obaveštena i izašli su na lice mesta. Golo telo Teresite Base pronađeno je ispod gomile tinjajuće odeće u njenom modernom stanu, sa mesarskim nožem zabodenim u grudi, prema izveštaju Vašington posta iz 1978. godine.

Teresino telo je bilo pokriveno dušekom, a na njemu nije bilo odeće. Dok su vlasti pretpostavljale da je optužena imala motiv seksualnog napada, sumnja je kratko trajala nakon što su njeni rezultati autopsije došli do izražaja. Tokom istrage, policija je dobila vrlo malo tragova, osim jednog — belešku koja je glasila: "Nabavite karte za pozorište za A.S." Međutim, nije bilo jasno da li inicijali predstavljaju ime osobe ili kompanije.

Policija je ispitivala Basinu porodicu i prijatelje, ali bezuspešno, jer policajcima nije dala nikakve tragove koji bi ih mogli odvesti blizu njenog ubice. Nakon mnogo truda, policija je zatvorila slučaj.

Slučaj se ponovo otvara

Prošlo je skoro šest meseci otkako je slučaj Teresite Base držan u fioci jer policija nije uspela da pronađe tragove. Ali baš kada se činilo da je sve gotovo, naišao je mali trag. Policija je saopštila da je intervjuisala doktora po imenu dr Hoze C. Čua, koji je tvrdio da je njegova 38-godišnja supruga Remibijas Čua tri puta pala u trans, rekavši da je ona Basa, kako je preneo Vašington post.

Doktor je rekao da će njegova supruga kada "uđe" govoriti čudnim glasom i akcentom, i da je identifikovala jednog Alana Šoerija kao čoveka koji ju je ubo nožem u grudi i zapalio njeno telo.

Tokom pretpretresnog ročišta u Okružnom sudu, doktor je citirao svoju suprugu: "Doktore, zamolila bih vas za pomoć. Čovek koji me je ubio je još uvek na slobodi". Doktor i njegova žena takođe su bili sa Filipina, kao i Basa. Remibias Čua je bio Basin kolega u bolnici Edgevater.

Prema izveštaju Vašington posta, doktor je naveo da je Remibijas, kada je bila u transu, govorila na tagalogu sa čudnim akcentom koji zvuči španski. Tagalog je nacionalni jezik Filipina.

"Bio sam zaista iznenađen i uplašen kada sam je pitao za ime, a ona je odgovorila: 'Ja sam Teresita Basa'. Ali rekla mi je da nemam čega da se plašim. Ona me je zaista molila da pomognem u rešavanju njenog ubistva", svedoči Čua.

Kako se slučaj odvijao, policija je uočila bizaran preokret. Prema onome što je Basa rekla nakon što je navodno posedovala Remibijasino telo, prijateljska poseta je poprimila zaista ružan obrt kada je Alan Šoveri odlučio da ukrade skupoceni biserni prsten iz Francuske, prenet od njene majke, prenosi Eskuire. Navodno je Šoveri otišao kod nje da popravi svoj pokvareni televizor.

I ne samo to, duh im je čak dao i brojeve telefona onih koji mogu pomoći u identifikaciji nakita, navodi se u izveštaju.

Uprkos činjenici da policija u svemu tome nije mogla da pronađe logiku, smatrali su da nema štete u praćenju onoga što im se dešavalo. Nakon što su stigli do kuće osumnjičenog, pronašli su njegovu devojku Janku Kamluk. Ukradeni nakit je navodno pronađen kod Janke. Alana Šoveri, koji je radio kao obezbeđenje u bolnici u kojoj su radile i Teresa i Rembijas, priznao je zločin.

Policija je odlučila da privede Šoverija na saslušanje. Pitali su ga da li zna nešto o ubistvu, ali je on negirao bilo kakvu umešanost. Međutim, kada su spomenuli Čuino ime, on se slomio i priznao zločin. Šoveri je rekao da je ubio Basu jer je bio ljut što su ga otpustili sa posla. Ukrao joj je nakit da bi izgledalo kao da je pljačka pošla po zlu. Zatim je zapalio dušek da bi prikrio tragove. Iako je prvo poricao ubistvo, na kraju se Šoveri izjasnio krivim i kažnjen je sa 14 godina zatvora.

Slučaj ubistva Teresite Base je rešen, a sve zahvaljujući neverovatnom izvoru informacija - Remi Čui, za koju nikada niko nije uspeo da objasni na koji način je dolazila do informacija.

Policija je bila zadovoljna jer je slučaj rešen, ali i dan danas ostaje misterija kako je moguće da neko može da govori glasom preminule žene koju je jedva poznavala i odakle su joj poznati detalji, ukoliko i sama nije bila umešana u zločin ili imala informacije o njemu.

Ovaj slučaj iznedrio je puno pitanja o prirodi uma i ulozi nesvesnog, za čijim odgovorima se i dalje traga. Remi Čua pristala je da govori za knjigu "Glas iz groba" koja je izdata 1994. godine, a koju je napisala zajednička koleginica.

Knjiga je nastala kao podsetnik na moć ljudskog uma, misterije nesvesnog i važnost pravde, a rešavanje slučaja ovog svirepog ubistva i dan danas intrigira mnoge...

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs