Naša najlepša doktorka od arapskih rođaka naučila važnu stvar koja joj je promenila život: Snašla je neverovatna sudbina

Sana Al Rawashdeh ima gene sa Bliskog Istoka, ali i sprsku krv, svojim primerom pokazuje da lepota nije neprijatelj, a da je obrazovanje najvrednija stvar koju čovek može da poseduje.

Lifestyle
21:02h Autor:
Naša najlepša doktorka od arapskih rođaka naučila važnu stvar koja joj je promenila život: Snašla je neverovatna sudbina
Foto: Privatna arhiva

Doktoru Sanu Al Rawashdeh prati neverovatna životna priča već pri samom dolasku na svet. Rođena je iz velike ljubavi Jordanca i Srpkinje, koji su danas vrski lekari. Upravo od njih nasledila je ljubav prema medicini, te je krenula stopama roditelja. Čini se da je spoj arapske i srpske krvi iskoristila na najbolji mogući način!

Krasi je neverovatna lepota koja očarava ljude na svakom koraku. Ima istančan osećaj za modu, za svaku priliku odabira savršen stajling, ali jedno uvek ističe - obrazovanje i usavršavanje joj je na prvom mestu, te daje sjajan primer mladim ljudima.

Sa Sanom smo razgovarali o odrastanju na dva kontinenta, školovanju u Srbiji, ali i o adekvatnoj nezi i sprečavanju bora kod žena. Uz to, otkrila nam je i kako održava svoju vitku liniju i šta najviše voli da radi u slobodno vreme.

Sana Al Rawashdeh
foto: Privatna arhiva

Naime, zanosna doktorka je rođena u Beogradu, osnovnu školu je završila u Jordanu, a potom je srednje i visoko obrazovanje nastavila u našoj prestonici.

  • Vaše odrastanje i životni put su vrlo zanimljivi, kako je izgledalo detinjstvo u kome se mešaju dve različite kulture, s obzirom da je Vaš otac iz Jordana, a majka Srpkinja? Kako su se uopste zavoleli?

- Odrasla sam u braku gde različitost nisam osetila, vaspitana sam tako da je jedino bitno kakav je ko čovek. Imala sam tu sreću da sam odrasla na dva kontinenta i upoznala obe kulture koje se jako razlikuju, a opet neguju iste vrednosti. Detinjstvo mi se nije mnogo razlikovalo od ovdašnje dece, pamtim smeh, radost, igre na ulici, praznike i sva ona sitna zadovoljstva koja krase detinjstvo. Rado se prisećam zagrljaja bake sa tatine i mamine strane koje su bile sušta suprotnost, ali su me vaspitavale na isti nacin. Otac je u Jugoslaviju došao da bi studirao, u to vreme mi smo, mogu slobodno reći, bili jedan od obrazovnih centara i to što je odabrao Beograd uopšte me ne čudi. Ovde je upoznao moju majku i sve ostalo je “istorija” - rekla je Sana za naš magazin.

  • Šta najviše volite iz arapskog sveta, a sta iz srpskog?

- Sto se arapskog sveta tice, najviše mi se svidja njihov odnos prema ženama. Kod Arapa je žena stub porodice, što jeste situacija i u našoj zemlji, ali nekako Srbi to teže priznaju. U Srbiji sam provela veći deo života, tako da je pozamašan spisak stvari koje volim sa ovog podneblja.

  • Kako Arapi slove za veoma mudar narod, pamtite li neki savet od ljudi iz zemlje odakle potiče Vaš otac?

- Arapi su narod koji jako drži do sebe. Jedna jako bitna stvar je sto svoje potomke uče odmalena kako da se odnose prema sebi i koliko je važno samopoštovanje. Smatraju da odnos čoveka prema sebi i svom poslu pokazuje kako se drugi mogu odnositi prema njima. Mudar su narod i vrlo često u komunikaciji koriste izreke kojima se i dan danas vodim - istakla je Sana, a upravo ovaj stav je umnogome uticao na formiranje njene ličnosti.

Sana Al Rawashdeh
foto: Privatna arhiva
  • Diplomirali ste na Medicinskom fakultetu u Beogradu, te se usavršavate i iz oblasti estetike, šta Vas najviše privlači, kako zamišljate svoj profesionalni put?

- Oduvek me je privlačila hirurgija, što ne čudi obzirom da je moj otac hirurg, uz to vremenom je počelo da me privlači i sve što se tiče estetske medicine. Tako je i sada, opredelila sam se da ulepšavam pacijente i bavim se antiagingom.

  • Sa druge strane, kako izgleda Vaše slobodno vreme?

- U slobodno vreme, kada god mi to obaveze dozvoljavaju, volim da otputujem.

  • Da li ste imali priliku da radite sa javim ličnostima?

- Za sada nisam imala prilike da moji pacijenti budu javne licnosti, ali poznavajući neke od njih iz privatnog zivota, verujem da su i kao svi ostali pacijenti, bez posebnih zahteva.

Sana Al Rawashdeh
foto: Privatna arhiva
  • Koji je Vaš savet svim damama protiv starenja, kako Vi negujete Vaše lice i održavate vitku liniju?

- Pre svega hvala na komplimentu koji sadri ovo pitanje. Savet je naravno preventiva, kao i u svemu sto se tiče zdravlja. Osim prirodnog starenja koje donose godine, mi navikama dosta utičemo na starenje naše kože. Pokušajte da izbegnete direktno izlaganje sunčevoj svetlosti tokom leta, koristite preparate sa visokim faktorom zaštite i nemojte predugo biti na suncu. Pušenje prouzrokuje prevremenu pojavu bora, koje se obično javljaju sa bočne strane oka, iznad gornje usne. Ove takozvane „pušačke bore” mogu se kod pusača javiti 10 godina ranije nego kod nepušača - objašnjava doktorka i dodaje:

- Takođe, loše navike u ishrani su uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući prevremeno starenje kože. Trudite se da izbegavate alkohol i stres, unosite dovoljno tečnosti i za kraj, naspavajte se dobro. Sve ove savete primenjujem i sama. Pored toga, kožu negujem pružanjem svakodnevne adekvatne nege kao i većina žena, verujem.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva
  • Kako najefikasnije da se borimo protiv bora na prirodan nacin?

- Postoji više rešenja za bore na licu i u glavnom su metode za koje vam treba stručna ruka. Prevencija i održavanje zdrave kože može da uspori pojavu prvih bora, a ukoliko želite odmah vidljive rezultate najbolje da posetite vašeg lekara.

  • Da li su kreme sa zaštitnim faktorom zaista efikasne? Kakve bi trebalo da biramo?

- Apsolutno. Kreme sa zaštitnim faktorom važno je koristiti kako biste sprečili oštećenja i oboljenja kože uzrokovana suncem. Dobro raspoloženje koje nam donosi sunce, često je praćeno opekotinama, kasnije i flekama na koži, a u nekim slučajevima dolazi i do pojave melanoma. Kada govorimo o sastavu krema, i te kako je vazno znati da su one koje imaju mineralni sastav bolje. Birajte kreme koje sadrže cink-oksid jer ovaj sastojak štiti i od UVA i od UVB zraka, te predstavlja dobru prevenciju starenja kože. Birajte kreme bez kiselina, ako se izlažete suncu.

  • Recenica koja Vas uvek pokreće?

- Rečenica, odnosno životni stav koji me pokreće je da se trud, rad, disciplina i obrazovanje uvek na kraju isplate. I kada se najmanje nadamo, i kada bi odustali od svega, desi se nešto za šta i sami sebe pitamo: da li je moguće da se ovo desilo - zaključila je zanosna doktorka za "Stil".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs